9.1 C
Sibiu
vineri, aprilie 4, 2025

Plantele, baza tratamentelor împotriva cancerului

Cele mai citite

Oamenii de știință sunt de părere că lumea plantelor are un loc important în crearea de noi medicamente pentru combaterea celor mai dificile boli. În timp ce majoritatea oamenilor fac tratamente complexe care se bazează pe medicamente sofisticate, considerând că doar prin ele se pot vindeca, cercetătorii în medicină analizează plantele și ierburile care se dovedesc a fi mult mai eficiente.
Tratarea cancerului în zilele noastre a evoluat mult față de remediile din trecut care erau alcătuite din plante și ierburi medicinale, acum folosindu-se terapii complicate cu materiale radioactive și medicamente complexe. Totuși, oamenii de știință susțin că incă este nevoie de mult mai multe cercetări asupra originilor botanice ale acestor remedii, pentru susține resursele pentru noi remedii și pentru a se asigura că resursele vegetale nu sunt supraexploatate, precizează The Guardian.
Melanie-Jayne Howes, cercetător la Kew Gardens din Londra, a explicat modul în care funcționează acest studiu, oferind un exemplu clar:  „Un medicament anticancerigen eficient, numit paclitaxel, a fost dezvoltat din arborele de tisa din Pacific. Cu toate acestea, el s-a bazat pe o substanță chimică care există în cantități foarte mici. Sute de copaci au trebuit să fie tăiați pentru a dezvolta medicamentul. Ca urmare, copacul este acum clasificat ca fiind aproape amenințat”.
Botaniștii au propus o soluție eficientă de a preveni supraexploatarea, iar Melanie-Jayne Howes a afirmat că „un medicament similar a fost găsit în concentrații mai mari în tisa comună, iar acesta este acum folosit, cu mult mai puțin rău pentru mediu, pentru a produce paclitaxel, un tratament pentru cancerul ovarian și de sân.”
Tratamentele pe bază de plante au un rol vital în terapiile împotriva cancerului, aspect subliniat de Howes, a cărei activitate presupune examinarea plantelor și a semințelor găsite la Kew pentru a identifica noi medicamente și produse medicamentoase. „Chiar și în prezent, oamenii de știință nu au reușit să sintetizeze unele medicamente, deoarece acestea sunt foarte complexe, așa că încă ne bazăm pe plante pentru medicamente cheie împotriva cancerului”.
Vinblastina și vincristina, două medicamente de importanță critică care sunt folosite pentru tratarea limfomului Hodgkin, a melanomului și a altor câteva tipuri de cancer, iar singura sursă a acestora provine din extraxtele de perișoare de trandafir, originară din Madagascar și cultivată în întreaga lume ca plantă ornamentală.
Galantamina, un extract de ghiocei, este folosită pentru tratarea demenței, în timp ce artemisinina, un extract din planta pelin dulce – o plantă folosită în medicina tradițională chineză – a fost demonstrată de chimistul Tu Youyou ca fiind eficientă în tratarea malariei, o descoperire care i-a adus o parte din premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină din 2015.
De aceeași părere este și profesorul Susan Short de la Universitatea Leeds, care conduce un amplu studiu în Marea Britanie asupra unui medicament pe bază de canabis Sativex pentru tratarea pacienților cu glioblastoame recurente, o formă agresivă de tumoare cerebrală.
”Există o mulțime de tipuri și subtipuri de tumori diferite care sunt descoperite în permanență, așa că avem în continuare nevoie de idei noi și de medicamente noi. Vom trata pacienți ale căror tumori cerebrale primare au recidivat după tratamentele standard, pentru a vedea dacă adăugarea acestui medicament pe bază de plante la chimioterapia ulterioară îi ajută să rămână în viață mai mult timp și pentru a vedea dacă le îmbunătățește calitatea vieții”, a spus acesta.

Publicitate
Ultimele știri

FOTO: Intervenții laparoscopice ginecologice în premieră la Spitalul Municipal Mediaș

Spitalul Municipal Mediaș a găzduit două intervenții laparoscopice efectuate în premieră în unitatea din oraș.Vineri s-au desfășurat, în premieră,...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect