Prefectul de Sibiu, Mircea Crețu, s-a întâlnit cu reprezentanții DSP și cei din instituții și unități sanitare „cu responsabilități în prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”. Este vorba despre o ședință care pare că a încercat să stabilească faptul că ne confruntăm cu o situație de creștere accelerată a cazurilor COVID-19 în județul Sibiu. Până aici totul pare OK. Numai că așteptam să aflăm care sunt măsurile pe care autoritățile le propun, mai ales că au fost descoperiți mai mulți factori care au condus la această creștere a cazurilor.
După cum precizează Prefectura Sibiu, prefectul Mircea Crețu a chemat la ședință directorii de spitale, reprezentanții DSP, alți șefi de instituții. S-a analizat situația epidemiologică: cauzele existenței acestei situații, precum și măsurile care se impun pentru gestionarea acesteia. Am primit o listă a cauzelor, fiind vorba, în mare, despre „factori” cunoscuți deja:
– Sibiul are o platformă industrială dezvoltată în cadrul căreia activează cetățeni din multe localități învecinate municipiului. Transportul spre locul de muncă și spre casă al lucrătorilor se realizează în mare măsură cu mijloace de transport în comun, adeseori aglomerate, favorizând astfel răspândirea comunitară a virusului SARS CoV-2.
– Reluarea cursurilor în unitățile din învățământ a crescut numărul cazurilor depistate în rândul preșcolarilor și elevilor din toate ciclurile de învățământ, (de la începutul lunii februarie și până în prezent a fost înregistrat un număr de peste 100 de minori) precum și al cadrelor didactice, însă majoritatea cazurilor depistate fiind sporadice, fapt care sugerează că transmiterea este predominant comunitară. Acest gen de transmitere este favorizat de aglomerația creată în preajma școlilor, la sosirea și preluarea elevilor din ciclul primar, dar și de deplasările în spațiul public și alte activități în grupuri mari, desfășurate adeseori de către adolescenții din clasele terminale, după încheierea programului.
– Temperaturile ridicate de la începutul lunii martie, precum și numeroasele evenimentele private organizate cu ocazia sărbătorilor de sezon, au creat condiții favorabile pentru aglomerații, chiar și pe terase și în interiorul restaurantelor, cu risc mare de transmitere a virusului SARS CoV-2.
– Numărul testărilor pentru persoane cu simptome a crescut, întrucât populația este mult mai atentă la apariția unor simptome sugestive și solicită testare, fie prin medicul de familie, fie în sistem privat. Testările antigenice rapide din unitățile de învățământ au depistat mult mai operativ cazuri în rândul contacților (colegi, personal didactic sau auxiliar).
– Deși nu avem dovada circulației în județul nostru a noii variante britanice a virusului SARS CoV-2, faptul că aceasta a fost depistată în 26 județe din țară, inclusiv județe vecine (Vâlcea și Mureș), nu exclude posibilitatea ca unele cazuri să fie determinate de noua variantă, cu transmisibilitate crescută.
Ca să sintetizăm, ar fi cauze importante: (1) nerespectarea măsurilor de prevenire în fabricile din Sibiu, (2) revenirea copiilor la școală și nerespectarea măsurilor de protecție în școli, (3) nerespectarea măsurilor de protecție în restaurante și terase, cu petreceri și evenimente. Pe plan secundar ar fi creșterea testărilor, la cererea sibienilor și posibila apariție în Sibiu a tulpinii britanice, mai contagioasă.
Dacă analizăm și noi, constatăm că, pentru cauzele majore (1, 2 și 3), sunt vinovați cei care nu le respectă și, mai ales, autoritățile care nu reușesc să le împiedice. În celelalte situații, tot autoritățile sunt de vină, pentru că nu reușesc să izoleze și să urmărească persoanele pozitive.
La final, am căutat să vedem care sunt măsurile despre care se vorbește la începutul comunicatului trimis de Prefectura Sibiu. Nu există nicio măsură specială, una care să atragă atenția. Se precizează doar atât: „instituțiile cu atribuții de control își vor intensifica acțiunile de informare și verificare, astfel încât cetățenii să înțeleagă necesitatea rigurozității respectării măsurilor de prevenire care sunt la acest moment în vigoare”. În aceste condiții, nouă ni se pare că ședința a fost una fără rost.
Iată și declarația prefectului Mircea Crețu, la finalul ședinței:
„În mod clar și vizibil, ne confruntăm cu o creștere alarmantă a numărului de persoane confirmate cu virusul SARS CoV-2, motiv pentru care este nevoie de o implicare intensă și rapidă a tuturor factorilor care pot contribui la gestionarea acesteia. Nimeni nu își dorește restricții suplimentare și cu toții vrem să revenim la normalitate. Însă, până când vechea normalitate va putea fi trăită, trebuie să înțelegem că avem în fața noastră o nouă ”normalitate”; aceasta incluzând purtarea măștii de protecție, păstrarea distanței fizice și igiena atentă a mâinilor. De asemenea fiecare are libertatea de a analiza o nouă soluție pentru a depăși pandemia: vaccinarea. În primul rând este important să ne vaccinăm, pentru propria sănătate, dar și pentru a contribui la stoparea îmbolnăvirilor. După un an de restricții, pe fondul unei relaxări ”de rutină” a populației, întâlnită chiar și la persoane vaccinate, care în mare măsură au neglijat faptul că pot transmite virusul, specialiștii confirmă ceea ce cifrele ne arată deja: s-a produs o intensificare a transmiterii comunitare, fapt ce a dus la creșterea semnificativă a numărului de cazuri.
Dragi sibieni, se apropie Sfintele Paști și cu toții dorim să avem parte de armonie în familie și să trăim frumusețea acestor sărbători fără restricții suplimentare. Este nevoie de responsabilitate și implicare din partea fiecăruia dintre noi pentru a evita o nouă carantinare zonală!” transmite Mircea – Dorin Crețu, prefectul județului Sibiu.