-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Premieră națională! A fost realizată prima operație de chirurgie pe creier prin pleoapă

Cele mai citite

Medicul Ciobotaru Georgian, specialist în neurochirurgie la Spitalul Militar București (SUUMC), a realizat cu succes prima operație de chirurgie pe creier prin pleoapă în țara noastră.

Operația, efectuată pentru tratarea epilepsiei, marchează un pas semnificativ în domeniul neurochirurgiei. Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, medicul Ciobotaru explică faptul că intervenția a fost efectuată pe un pacient de 49 de ani, care suferea de 3-4 crize epileptice săptămânale. Prin intermediul unei abordări inovatoare, operația a avut loc prin pleoapa superioară, în zona amigdalei și a hipocampului din partea stângă a creierului.

Sursa: Dr Ciobotaru Georgian . Medic neurochirurg

„Într-o țară unde creierul se abordează în mod rușinos prin incizii imense, am reușit să demonstrez că pentru una dintre zonele profunde ale creierului, unde puțini se aventurează (amigdala și hipocampul de partea stângă), operația se poate face prin cea mai sensibilă zonă de pe față cu putință: prin pleoapă.

Dr Ciobotaru Georgian . Medic neurochirurg

Inițial, am descoperit un curs care promitea să mă învețe să înlătur niște oase din zona centrală a craniului (clinoida anterioară și apexul pietros) prin pleoapă. Nu îmi închipuiam că așa ceva este posibil. Dar cum în echipa care ne pregătea era chiar o colegă de an din Florența, am zis că nu are cum să fie o farsă, așa că am plătit cei fix 1000 de euro pentru 8 ore de curs. Știți cum vă spuneam că cea mai bună investiție e în noi înșine?

Atunci, mi s-au dat aripi. Mi s-a arătat că se poate, iar ei m-au învățat cum să ajung acolo. Cum se făcea operația efectiv, nu știau, că nu au făcut niciodată asta. Dar e ca atunci când vrei să urci pe Everest: echipamentul îl ai, antrenamentul îl ai, tot ce trebuie e să te mai ducă cineva până la baza muntelui, că apoi vezi tu ce ai de făcut. Eh, teoria e simplă; au fost 6 ore în care am trecut prin chinuri numai de mine știute, însă a meritat să văd planul operator respectat, cu amigdala și hipocampul de partea stângă și o parte din polul temporal îndepărtate printr-o incizie de numai câțiva centimetri în pleoapa superioară, sub magnificația endoscopului și a microscopului operator. Cum spunea un coleg: „păi nici degetul n-ai loc să îl bagi pe acolo!”

Pacientul, în vârstă de 49 de ani, a ajuns de la 3-4 crize pe săptămână la niciuna în 3 luni. Vă rămâne până la 2 ani sub urmărirea echipei de neuroepileptologie ca să demonstrăm că e cu adevărat vindecat, dar până atunci totul pare extrem de promițător.

Mă bucur enorm să lucrez într-un spital unde pot să fac lucruri pe care nimeni altcineva în țara asta (stat sau privat) nu le-au mai făcut și probabil mai sunt doar o mână de oameni în întreaga lume care să practice un asemenea nivel al neurochirurgiei și în special al chirurgiei epilepsiei”, scrie medicul specialist neurochirurg.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect