După multe încercări în domeniul medicinei, în Franța s-a realizat prima inimă artificială. Aceasta a și fost folosită deja de către un pacient și cântărește aproape un kilogram.
Primul transplant de inimă artificială a fost efectuat în urmă cu o săptămână la Spitalul Universitar Duke din Carolina de Nord. Pecientul care s-a bucurat de acest transplant este un bărbat în vârstă de 39 de ani din America. Acesta a ajuns la spital după ce a suferit o insuficență cardiacă neașteptată și a fost diagnosticat cu cu boală coronariană avansată. Inițial, a fost pregătit pentru o intervenție chirurgicală by-pass (o procedură ce presupune implantarea unui vas sănătos dintr-o altă parte a corpului pentru a redirecționa sângele în jurul unei artere blocate), dar medicii au considerat această intervenție inutilă în cazul lui și nici un transplant tradițional de inimă nu l-ar fi ajutat, ba mai mult, ar fi fost prea riscant.
Compania care a creat această inimă artificială se numește Carmat și este o companie franceză. Aceștia au primit aprobarea în Europa pentru crearea ei la sfârșitul anului trecut. Inima care a ajutat un pacient american este făcută din materiale sintetice și biologice, destinate acestei intervenții. Duke face parte din cele trei centre de transplant din SUA care participă la studiu, iar echipa chirurgicală era deja antrenată pentru implantarea dispozitivului.
Ce conține inima creată de compania Carmat
Inima creată de aceștia cântărește 900 de grame. Aceste valori indică faptul că inima cântărește de aproximativ trei ori mai mult decât o inimă umană medie. Pacienții care vor beneficia de acest transplant vor fi nevoiți să transporte 4 kg de echipament. În acest echipament intră un controler, un sac de lichid și două baterii. În ceea ce-l privește pe pacientul din America, inima sa artificială va rămâne conectată de la distanță la sistemul spitalului, astfel încât medicii s-o poată monitoriza.
,,Inima artificială are o cameră pentru lichidul hidraulic și una pentru sânge, separate printr-o membrană. Partea vascularizată a membranei este făcută din țesut din inimă de vacă, la fel ca și cele patru valve ale inimii. O pompă motorizată împinge lichidul hidraulic în interiorul și în afara camerelor, iar acel fluid deplasează membrana pentru a permite circulația sângelui”, au declarat creatorii acesteia.
După primul transplant făcut în America, cu câteva zile în urmă a mai avut loc un alt transplant în Napoli, Italia. A doua procedură de acest fel a marcat totodată și prima vânzare comercială a inimii Carmat. Acest tip de transplant va fi folosit fie ca substitut în timp ce pacienții așteaptă o inimă reală, fie ca o soluție pe termen lung.
Foto: Digi24