Circa 40 de cadre medicale au ieșit în stradă, astăzi, cerând să li se respecte drepturile legale. Protestul, avizat de Primăria Sibiu, a avut loc în fața Prefecturii Sibiu, începând cu ora 15.
Participanții la miting au avut cu ei pancarte pe care au scris „Sănătatea, încotro?” și „Doresc să primesc toate sporurile care mi se cuvin pentru munca depusă”.
Medicii cer, înainte de toate, sporul de până la 30% pentru COVID-19. Astfel de proteste au avut loc în mai multe orașe din țară.
„OUG 131/2020 prevede un spor fix de 30% din salariul de bază pentru salariaţii din prefecturi implicaţi în acţiuni de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, pe toată perioada stării de alertă. Legea 56/2020 prevede un spor de până la 30% pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi personalul auxiliar sanitar din Sănătate şi Asistenţă socială, pentru perioada stării de urgenţă şi 3 luni după (5 luni). (…) Surprinderea noastră vine din faptul că, în Sănătate, numai 19% din spitale au acordat acest spor şi foarte puţini salariaţi au beneficiat de spor de 30%, acesta acordându-se fracţionat, lucrătorii din Sănătate ajungând să primească sume de multe ori derizorii (10 – 15 lei/lună). 75% dintre spitale nu au acordat deloc, iar 6% au acordat parţial. (Datele au fost colectate la nivelul lunii noiembrie 2020). Mai mult decât atât, în Asistenţă Socială, niciun salariat nu a beneficiat de acest drept, legiferat de altfel. Pentru neacordarea sporului de până la 30%, autorităţile dau vina pe legiuitor, motivând că acesta, Parlamentul adică, nu a specificat sursa de finanţare”, au specificat reprezentanții Federației „Sanitas” România.
Potrivit lui Doru-Ciprian Damian, președintele Sindicatului „Solidaritatea Sanitară” Sibiu, printre principalele probleme cu care se confruntă sistemul medical se numără lipsa personalului.
„Dacă noi vom dormi, riscăm să se întâmple următoarele: salariile vor rămâne înghețate minimum un an; salariații cărora trebuia să li se mărească salariul de la 1 ianuarie vor aștepta mult și bine; diferențele salariale vor fi la fel de mari între diferitele categorii de salariați; stimulentul de risc să fie doar o promisiune ca multe altele sau doar o luptă lungă în instanțe; vom lucra în continuare cu personal puțin și cu sarcini de serviciu tot mai multe; dacă sunt lăsați în pace, vor veni și cu alte măsuri. Poate vă amintiți perioada Guvernului care a tăiat salariile cu 25%”, arată Doru-Ciprian Damian.
Petiție online
Cadrele medicale au inițiat și o petiție ce circulă în mediul online.
Potrivit acesteia, personalul sanitar cere, printre altele: adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale și umane etc), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariați nou infectați SARS-CoV-2 și, mai ales, decedați din cauza COVID-19; acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toți salariații din sănătate; acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei și plata orelor suplimentare, pentru toți lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele; plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază; reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creșterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuției la tratamentul și îngrijirea pacienților; respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie; creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022; raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale și acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim, dar și introducerea tuturor categoriilor de lucrători din sănătate în Anexa nr. 2 a legii 153/2017.