0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Regulă: Pacienţii vor să fie ascultaţi şi să li se explice pe înţelesul lor diagnosticul şi tratamentul

Cele mai citite

Legătura medic-pacient, cheia succesului

Se spune că cel mai bun medic este acela care te face bine. Majoritatea pacienților spun că pe lângă priceperea doctorului, contează foarte mult ca medicul să fie în primul rând om, să explice disgnosticul pe înțelesul lor și că relația cu pacientul este foarte importantă și trebuie să fie bazată pe comunicare și încredere. Unul dintre medicii care se bucură de o mare popularitate în rândul pacienților este dr. Popa Dorina, care şi-a câștigat respectul prin ani de muncă și de studiu şi ne va dezvălui în interviul de mai jos dacă există o rețetă anume care asigură cheia susccesului.
Reporter: Putem să împărțim pacienții în mai multe categorii?
 
Dr. Popa Dorina: Nu cred că ar trebui împărțiți pe categorii. Pacienții din zilele noastre sunt activi și sunt foarte informați. De aceea au așteptări mari atunci când se adresează pentru o consultație. Este datoria noastră să nu îi dezamăgim și eu fac un efort continuu ca să mă ridic la înălțimea așteptărilor lor, să nu îi dezamăgesc. Acest lucru este posibil printr-o activitate continuă de perfecționare, participări la cursuri de specialitate și congrese, de unde aflam ultimele noutăți în domeniu pe care încercăm să le aplicăm și aici, în țară. Indiferent dacă  este vorba de o prescripție de ochelari sau de o operație mai complicată, încă de la consultație încerc să le explic pacienților variantele pe care le au, astfel încât ei să poată lua cea mai bună decizie. De exemplu, unui pacient  care vine pentru schimbarea ochelarilor îi explic care sunt variantele pentru corectarea dioptriilor: ochelari monofocali, ochelari progresivi sau intervenția chirurgicală.
Reporter: În ce masura aleg pacienții variante mai noi, mai moderne, cum sunt ochelarii progresivi ca și  corecție optică?
Dr. Popa Dorina: Mulți au o reținere față de ochelarii progresivi, dar le explic avantajele unui ochelar progresiv cu care poate vedea clar la toate distanțele, le explic că măsuratorile sunt foarte importante și, dacă sunt făcute corect, computerizat, adaptarea este foarte bună în majoritatea cazurilor. Ca şi costuri, chiar dacă pare o investiție mare inițial, pentru că se stie că lentilele progresive de calitate, cu campuri largi, sunt mai scumpe, pacienții se conving că nu e chiar așa. Confortul unui ochelar progresiv, cu care reușești să vezi la toate distanțele fără a mai tot schimba ochelarii, este atât de mare, încât costul nu mai este așa de important
Reporter: Cât de importantă este aparatura performantă în oftalmologie?
Dr. Popa Dorina:  Aparatura în această specialitate a evoluat foarte mult şi pacienţii o cer. Dacă vin la o consultaţie, ei aşteaptă să fie „trecuţi pe la toate aparatele” şi apreciază dacă găsesc o dotare bună. Noi, ca medici, putem documenta diagnosticul foarte bine, aş spune „de ordinul micronilor”, iar ei ca şi pacienţi sunt convinşi că diagnosticul este corect. Aparatura a evoluat de la simpla prescripţie de ochelari, care se face computerizat, până la produsul final care este ochelarul şi pentru care se fac măsurători de asemenea computerizate astfel încât adaptarea este foarte bună. De la ochelarul monofocal până la cei mai complicaţi, cu cilindru sau progresivi, rezultatele sunt foarte bune dacă măsurătorile dioptriilor şi măsurătorile pentru adaptarea ochelarilor sunt exacte.
Reporter: Şi pentru operatiile oftalmologice?
Dr. Popa Dorina: Operațiile oftalmologice sunt dificile, pentru că este vorba de microchirurgie. Operăm la microscop și utilizăm instrumente foarte fine. De exemplu, inciziile pentru operația de cataractă sunt de 2,2 și de 1,2 mm și nu mai folosim sutură pentru aceste incizii. Pentru a putea folosi o tehnică de acest nivel, minim invazivă, bineînţeles că avem nevoie de aparatură ultraperformantă de la microscop operator până la instrumentar de ordinul milimetrilor pentru că vorbim de o precizie de ordinul micronilor. Aparatura pentru măsurătorile preoperatorii este foarte importantă de asemenea, pentru că de aceste masurători depinde rezultatul postoperator. Cristalinele artificiale au evoluat și ele foarte mult. Ele diferă atât în ceea ce privește materialul din care sunt făcute, cât și modul de implantare.  recomand utilizarea cristalinelor preîncărcate de ultimă generație și cristaline premium multifocale tot preîncărcate cu care pacientul poate să vadă şi la depărtare, dar şi la apropiere.
Reporter: Dar intervențiile chirurgicale pe ochi, ce impact au asupra pacienților?
Dr. Popa Dorina: În ceea ce privește intervențiile chirurgicale la nivelul ochiului, pacienții sunt deseori îngrijorați că au nevoie de o intrevenţie chirurgicală la ochi. Fie că este la nivelul pleoapelor, fie că este pe globul ocular, trebuie explicate toate detaliile, astfel incat pacientul să își înțeleagă diagnosticul și ce presupune tratamentul. Am observat că în acest fel pacienții colaborează mai bine, se prezintă regulat la controale, sunt mai interesați de evoluția bolii lor. Un alt aspect important este prevenţia. Bolile oculare pot fi prevenite doar prin controale regulate.
Clinica iMed Oftalmologie, Sibiu, strada Nicolae Iorga nr. 50 A
(în spatele Dispensarului Cedonia).
Programări la telefon 0369.435.804  sau 0770.801.854

NOU!

Punct nou de lucru la Promenada Sibiu Gara, etaj 1, iMed Opticlinic.
Telefon programări  0369412452

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect