0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Riscul de infarct dat de diabet

Cele mai citite

Diabetul zaharat este o problemă în creștere de sănătate publică. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge atacă lent pereții arterelor și facilitează depunerile de colesterol. Plăcile bogate în lipide care pot apoi bloca arterele care duc sângele la inimă, creier și picioare, ridicând riscul de atac de cord (infarct), accident vascular cerebral și claudicație (afectare temporară a organelor) cu o posibilă amputație.
Diabetul și bolile cardiovasculare sunt considerate „echivalente”, astfel că majoritatea pacienților cu diabet prezintă simptome coronariene și, invers, mulți pacienți cu boală coronariană au diabet sau prediabet.
Prediabetul este o condiție în care nivelul de glicemie din sânge este mai mare decât cel normal, însă, nu este suficient pentru diagnosticarea diabetului. Prediabetul poartă denumirea și de toleranță alterată la glucoză (TAG) și, de regulă, majoritatea pacienților cu această afecțiune au dezvoltat în următorii 10 ani, diabet de tip II, căpătând astfel și riscul de boală cardiovasculară și de atac cerebral.
În teorie, nivelurile ridicate de glucoză din sânge pot afecta capacitatea celulelor inimii de a se contracta și propulsia sângelui în întregul corp, ceea ce duce la insuficiență cardiacă. Cu toate acestea, posibilitatea ca pacienții cu diabet să prezinte un risc mai mare de a dezvolta insuficiență cardiacă după ce suferă un infarct nu a fost studiată pe larg.
Cercetătorii unui studiu prezentat la Paris, realizat pe 12.660 de pacienți internați pentru un infarct, pe o perioadă de 10 ani, au analizat dacă pacienții diabetici au o probabilitate mai mare decât pacienții non-diabetici să dezvolte insuficiență cardiacă în timpul internării lor în spital și în anul următor spitalizării. La pacienții cu diabet zaharat, ei au comparat mortalitatea la cinci ani la cei reinternați în spital pentru insuficiență cardiacă non-fatală în anul de după infarct, cu pacienții care nu au dezvoltat insuficiență cardiacă.
Aproape 25% dintre pacienții internați pentru un infarct miocardic acut, în perioada de zece ani analizată, au avut diabet (3.114 din 12.660 pacienți).
Această cifră este în concordanță cu ceea ce mulți cardiologi au identificat printre pacienții cu infarct și ilustrează cât de frecvent este diabetul.
Potrivit Asociației Americane a Inimii, cel puțin 68% dintre persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste, cu diabet zaharat, vor deceda din cauza unei forme de boală cardiovasculară, iar 16% dintre acești oameni vor muri de accident vascular cerebral.
Adulții cu diabet, potrivit heart.org, sunt de 2-4 ori mai predispuși să moară din cauza unei boli de inimă, comparativ cu adulții care nu au diabet.
Asociația Americană a Inimii consideră diabetul ca fiind unul dintre cei 7 factori majori de risc care sunt controlabili, când vine vorba de bolile cardiovasculare.
Bolile cardiovasculare reprezintă o amenințare reală, mai ales în cazul pacienților diabetici, deoarece aceștia sunt mai predispuși la infarct miocardic acut, 80% dintre cazuri fiind asimptomatice, adică pacientul diabetic nu prezintă simptomele infarctului precum: durerile survenite brusc în piept, deseori fiind confundate cu un disconfort de tipul indigestiei sau chiar moarte subită datorată unei stenoze (depuneri ateromatoase) largi.
În cazul pacientului care prezintă simptomatologia de diabet :
• tulburări de vedere
• sete exagerată
• urinări frecvente și în cantitate mare
• furnicături la nivelul membrelor superioare și inferioare
• infecții frecvente
Se recomandă a se efectua o serie de analize de laborator pentru diagnosticarea corectă a glucozei serice/ plasmatice, urmată, în cazul unui diagnostic pozitiv, de tratament medicamentos, schimbarea stilului de viață, evitarea sedentarismului etc.
În cadrul policlinicii RMN Diagnostica Sibiu, pacienții pot beneficia, de consultații de specialitate CARDIOLOGIE, în contract CAS, iar începând cu luna septembrie, de consultații de specialitate DIABET, în contract CAS, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist.
Policlinica și centrul de imagistică medicală RMN Diagnostica Sibiu oferă servicii medicale integrate:

  • Consultații de specialitate, atât în contract CAS, cât și în sistem privat
  • Imagistică medicală- rezonanță magnetică RMN
  • Osteodensitometrie- DEXA
  • Ecografii simple și Ecografii Doppler
  • Electromiografie- EMG
  • Laborator de analize medicale

Pentru informații, tarife și programări:
Sibiu, Strada Someșului nr.19
Telefon: 0269243121
www.rmn-diagnostica.ro
[email protected]

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect