-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

RMN-ul, investigația imagistică cel mai des utilizată

Cele mai citite

Investigaţiile RMN sunt proceduri neinvazive și nedureroase ce folosesc radiofrecvența și un câmp magnetic de intensitate mare pentru a crea imagini de înaltă rezoluție ale organelor sau ale structurilor interne.
RMN-ul este unul din cele mai utile și mai utilizate aparate de investigații. E simplu, comod, eficient, precis și sigur. Nu produce leziuni și este rentabil și fiabil.
Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) este o procedură medicală ce utilizează magnetismul, undele radio și un computer pentru a crea imagini de înaltă rezoluție ale organismului. Este o procedură neinvazivă ce produce imagini bidimensionale sau tridimensionale detaliate ale structurilor anatomice fără utilizarea radiațiilor ionizante. Funcționează pe baza fenomenului de rezonanță magnetică.
Are o sensiblitate crescută a contrastului tisular (posibilitatea de a distinge între mai multe categorii de ţesuturi şi, implicit, detectare superioară a lezinilor, comparativ cu alte tehnici imagistice) şi permite obţinerea unor imagini detaliate în diverse planuri, ceea ce permite o localizare precisă a leziunilor, foarte utilă în planificarea intervenţiilor chirurgicale.
Cu ajutorul Rezonanţei Magnetice se pot investiga patologii de la nivel cerebral, vertebro-medular, musculo-scheletal, cardio-vascular şi abdomino-pelvin. RM este modalitatea imagistică de selecţie pentru detectarea leziunilor de la nivelul articulaţiilor, fiind singurul examen noninvaziv care oferă o imagine detaliată a structurilor precum meniscuri (genunchi), ligamente sau tendoane.
Pentru examinarea glandelor mamare, complementar ecografiei mamare şi mamografiei, se efectuează examen IRM, ce poate diferenţia uneori între leziuni maligne sau benigne şi poate detecta leziuni multifocale.
Uneori este necesară administrarea de substanţă de contrast intravenoasă, pe bază de Gadolinium, dar riscul şi gravitatea reacţiilor alergine sunt mult reduse comparativ cu cele dezvoltate la substanţa de contrast iodată.
Fiind o metodă neiradiantă, se poate efectua de către femeile gravide în ultimele două trimestre de sarcină, în special pentru eventuale malformaţii ale fătului evidenţiate la examenul ecografic.
Principalele tipuri de examinări RMN sunt:

  • RMN cerebral
  • RMN coloană vertebrală (spinal)
  • RMN inimă și vase de sânge (cardiac sau vascular)
  • RMN toracal
  • RMN abdominal
  • RMN pelvin
  • RMN ginecologic
  • RMN urologic
  • RMN musculo-scheletal
  • RMN mamar
  • RMN cardiac
  • Angiografie prin rezonanță magnetică
  • RMN oncologic
  • Proceduri intervenţionale ghidate imagistic etc

Scanările RMN sunt indicate în situații variate, cum ar fi:

  • anomalii ale creierului sau coloanei vertebrale;
  • tumori, chisturi sau alte anomalii în diferite regiuni din corp;
  • leziuni sau anomalii articulare;
  • anumite afecțiuni cardiovasculare;
  • posibile boli hepatice sau ale altor organe interne;
  • dureri pelvine la femei (fibrom, endometrioză etc.);
  • suspectarea unor anomalii uterine după evaluarea fertilității etc.

Investigația RMN se realizează pentru a analiza:

  • organe din regiunea pieptului și abdomen– inima, ficatul, tractul biliar, rinichii, splina, colonul, pancreasul, glandele endocrine etc.;
  • organe pelvine,inclusiv vezica urinară și organele reproducătoare ca uterul și ovarele la femei și prostata la bărbați;
  • inima şi vasele de sânge;
  • creierul;
  • coloana vertebrală;
  • sistemul muscular, scheletic și articular;
  • țesuturile moi;
  • nodulii limfatici.

Contraindicații
Din cauza utilizării magnetului puternic, pacienții cu stimulatoare cardiace implantate, cu clipsuri intracraniene pentru anevrism, implanturi cohleare, dispozitive protetice, pompe de infuzie implantate, neurostimulatoare, stimulatoare pentru dezvoltare osoasă, dispozitive contraceptive uterine implantate sau alte tipuri de implanturi metalice pe bază de fier nu pot benefica de această procedură de diagnostic.
De asemenea, RMN-ul nu se poate realiza în prezența obiectelor metalice interne ca gloanțe sau pense, proteze, șuruburi, suturi metalice sau plase metalice. Cerneala din tatuaje poate conține fier și poate duce la încălzirea tegumentului în timpul scanării, dar în rare cazuri.
La prima vedere, ideea de a sta nemişcat timp de 30-60 de minute într-un aparat în forma unui tub poate părea descurajantă, dar pacientul nu trebuie să își facă griji, pentru că patul şi pernele din interior sunt foarte confortabile. Masa specială pe care pacientul va sta, va intra într-un cilindru lung, care va scana părţile corporale indicate de medic. E posibil ca pacientul să resimtă o uşoară senzaţie de căldură în aceste zone în timpul testului, dar nu e nimic îngrijorător.
Chiar dacă pacientul va fi singur în camera de examinare, acesta pote vorbi cu tehnicianul prin intermediul boxelor din aparat. Acesta este dotat şi cu cameră video. În anumite momente, e posibil ca pacientului să i se ceară să își ţină respiraţia câteva secunde şi să stea nemişcat.
Aparatul va scoate un zgmot de intensitate mare, aşa că poate fi deranjant pentru unele persoane. În astfel de situaţii, sunt puse la dispoziţie căşti la care pacientul poate asculta muzică.
Mituri despre examenul RMN
Există numeroase mituri care circulă în privinţa examinării RMN, de departe cel mai cunoscut fiind acela că expunerea la radiaţii ar favoriza apariţia cancerului. Iată care sunt cele mai frecvente neadevăruri despre imagistica prin rezonanţă magnetică:
Poate cauza cancer – FALS
Aparatul nu utilizează razele X de care pacientul se teme, ci presupune folosirea câmpului electromagnetic, care nu prezintă risc de iradiere, ori de câte ori este nevoie.
Nu este utilă în depistarea cancerului – FALS
Examenul RMN este folosit, într-adevăr, în special pentru leziunile suferite la nivel osteoarticular (fracturi, rupturi de ligament sau la nivelul tendoanelor etc.), dar poate fi recomandat şi pentru depistarea afecţiunilor neurologice, cum ar fi boala Alzheimer sau tulburarea bipolară.
RMN-ul este util şi pentru depistarea în stadii timpurii a diverselor tipuri de cancer, pentru identificarea afecţiunilor craniene – accident vascular, leziuni nervoase –, ale coloanei vertebrale, abdomino-elviene (leziuni ale rinichilor, pancreasului, ficatului, ovarelor, prostatei etc.), toracice (inimă, plămâni, sâni).
RMN-ul deschis este la fel de eficient precum cel închis – FALS 
Un aparat RMN închis este mai eficient şi oferă rezultate mai precise decât cel deschis. Chiar dacă poate părea mai confortabil să faci un RMN într-un aparat deschis, trebuie ca pacientul să țină cont că aparatul standard, cel închis, este capabil să producă imagini mai calitative şi, prin urmare, asta poate avea un impact semnificativ asupra diagnosticului.
Avantajele RMN
RMN furnizează informații care diferă de alte modalități imagistice. Principalul său avantaj tehnologic îl constituie faptul că poate caracteriza și distinge țesuturile folosind proprietățile lor fizice și biochimice (apă, fier, grăsime și sânge extravascular). Se poate evalua fluxul sanguin, debitul fluidului cefalorahidian și contracția și relaxarea organelor, atât fiziologice cât și patologice.
RMN produce imagini secționale cu rezoluție echivalentă în orice proiecție, fără a mișca pacientul. Abilitatea de a obține imagini în mai multe planuri contribuie la utilitatea sa în diagnosticare, și oferă avantaje speciale pentru planificarea  tratamentului sau intervențiilor chirurgicale.
Scanarea RMN nu utilizează radiații ionizante. Deoarece necesită puțină pregatire a pacientului și este neinvazivă, acceptabilitatea pacientului este ridicată.
Agenții de contrast pentru RMN sunt foarte bine tolerați și, față de agenții pentru raze X, aceștia au mai puține șanse să provoace reacții alergice sau să modifice funcția renală.
Concluzii

  • Investigația imagistică prin Rezonanță Magnetică (IRM) folosește câmpul magnetic, undele radio și un computer pentru a produce imagini ale structurilor corpului
  • Scanarea IRM nu este dureroasă și nu implică radiații cu raze X
  • Pacienții cu stimulatoare cardiace, implant cohlear, nu pot fi scanați cu IRM din cauza efectului de magnet
  • În timpul unei investigații Imagistică prin Rezonanță Magnetică (IRM) poate să apară senzația de claustrofobie.

În cadrul centrelor RMN Diagnostica Brașov, Sibiu, Cluj,  pacienții beneficiază de investigații de imagistică medicală, rezonanță magnetică RMN, atât în contract CAS, cât și în sistem privat.
Pentru detalii și informații:
SIBIU
Strada Someșului nr.19
0269243121
www.rmn-diagnostica.ro
[email protected]

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect