Capusele le pun probleme serioase sibienilor care muncesc in camp sau care se plimba in aer liber.
Numarul sibienilor care au cerut ajutor medical de la inceputul sezonului si pana in prezent este de peste o mie de cazuri, dublu fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.
In 2017, in primele 5 luni ale anului au fost raportate 510 cazuri de intepatura de capusa.
In 2018, cele mai multe cazuri s-au inregistrat in ultima saptamana.
„Numarul prezentarilor la spital cu intepaturi de capuse este in continuare in crestere, cifra cazurilor raportate in ultima perioada atingand cea mai mare valoare din acest sezon, de 254 cazuri.”, a declarat krisztina Gaal, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica din Sibiu.
Din cele peste 250 de cazuri de intepaturi de capuse raportate de spitalele din judet in ultima saptamana, 110 au fost tratate de catre medicii de la Spitalul Judetean. In alte 55 de cazuri a fost vorba de minori. Acestia au fost tratati de catre Spitalul de Pediatrie.
Alti sibieni intepati de capuse au mers catre spitalele din Medias, Cisnadie sau Agnita.
Medicii Directiei de Sanatate Publica spun ca pericolul nu este inca trecut si fac apel la populatie sa isi ia masuri de precautie la iesirile la iarba verde.
„Reamintim sibienilor principalele masuri de protectie impotriva intepaturilor de capuse: utilizarea de de imbragaminte si incaltaminte adecvata la iesirile in spatiile verzi, aplicarea de repelenti atat pe piele cat si pe haine, analizarea cu atentie a corpului la intoarcerea din natura si indepartarea imediata a capuselor atasate, preferabil la cea mai apropiata unitate medicala.”, spun reprezentantii DSP.
Intepaturile de capusa sunt responsabile de transmiterea bolii Lyme dar nu toate capusele sunt purtatoare ale bacteriei borelia.
Preventiv, persoanelor intepate de capuse li se administreaza tratament specific pentru a impiedica aparitia bolii Lyme.
Netratata, aceasta boala poate duce la afectiuni grave si chiar deces. Este o boala extrem de greu de diagnosticat pentru ca in primele faze este asimptomatica, iar ulterior, in grade avansate de boala, da simptome foarte asemanatoare cu alte maladii. Tocmai de aceea mai poarta si denumirea de „boala cu 1000 de fete”.