Cazurile de Covid-19 din România ar putea să aibă un trend puternic de creștere în următoarea perioadă și s-ar putea ajunge chiar la 1200-1600 de persoane infectate cu noul coronavirus pe zi, la jumătatea lunii august. Este un scenariu greu de imaginat, dar cât se poate de posibil, după cum se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern privind prelungirea stării de alertă.
Începând de la jumătatea lunii iunie, evoluția cazurilor noi confirmate a urmat o rata de reproducere supraunitară. Menținerea acestui trend de evoluție a situației ar putea să ducă la atingerea unui număr zilnic de cazuri între 1200-1600 la jumătatea lunii august, se arată în documentul guvernamental, publicat de hotnews.ro.
„Luând în considerare diferite cifre medii constante de cazuri confirmate pentru următoarea perioadă și ținând cont de absența legislației în domeniu pentru aplicarea măsurilor specifice de limitare a răspândirii infecției poate fi influența viteza de evoluție, în special în contextul estival în care se creează aglomerații în zone turistice răspândite pe tot teritoriul național ne putem aștepta la o dublare a numărului de cazuri”, se precizează în document.
Potrivit Guvernului, progresele înregistrate în controlul efectelor pandemiei, în perioada anterioară, se deteriorează constant existând riscul dispariției efectelor benefice. Numărul zilnic de cazuri noi confirmate este ridicat, cu o tendință constant crescătoare, față de perioada stării de urgență și a primelor 2 săptămâni ale stării de alertă cu următoarele consecințe:
• Impact nefavorabil asupra stării de sănătate a populației
• Afectarea capacității de funcționare a sistemului sanitar
• Limitarea circulației cetățenilor români în 20 de state ale Europei, cu interdicție în 3 state (Lituania, Finlanda și Malta)
Analiză: evoluția virusului în România
Pe 16 martie, când în România se declara stare de urgență, la nivel mondial erau înregistrate 160.000 de cazuri de infecție din care 5.800 de decese, iar în țara noastră se înregistra o medie de 25 noi cazuri confirmate/zi.
Ulterior, la data de 15 mai, când la nivel mondial erau înregistrate peste 4.400.000 de cazuri confirmate, din care peste 300.000 de decese, iar pe teritoriul României erau înregistrate aproximativ 16.500 de cazuri confirmate, din care peste 1.000 de decese, s-a trecut la starea de alertă și au fost relaxate unele măsuri. În perioada 15 – 30 mai, media cazurilor confirmate a continuat trendul descendent până la nivelul de 150 cazuri confirmate/zi.
La 1 iunie a fost implementată a doua etapă de relaxare a măsurilor, iar până la data de 14 iunie media cazurilor confirmate a urmat un trend ascendent până la 200 cazuri confirmate/zi. La data de 15 iunie a fost pusă în aplicare cea de-a treia etapă de relaxare a măsurilor, iar pe 2 iulie s-a publicat decizia Curții Constituționale referitoare la constatarea neconstituționalității modului de implementarea a acestora. În acest context, în perioada 1-14 iulie au fost înregistrate în medie 473 de cazuri noi pe zi, iar în ultimele 30 de zile au fost înregistrate peste 34% din totalul cazurilor de la începutul epidemiei și până în prezent.
„Evoluția cazurilor active a urmat un trend puternic ascendent de la începutul lunii martie până la sfârșitul lunii aprilie. Primul vârf a fost atins la data de 29 aprilie 2020, dată la care era înregistrat un număr de peste 8200 de cazuri active, perioada imediat următoare fiind caracterizată de o pantă descendentă alungită, până la data de 2 iunie, când începe să se constate o ușoară creștere, care devine accentuată începând cu data de 16.06.2020 și continuă și în prezent. Acest trend puternic ascendent s-a înregistrat în urma măsurilor de relaxare, dar mai ales în urma suspendării legislației care reglementează măsura izolării/carantinei și 3 absenței mecanismelor de control al interacțiunii interumane, inclusiv cu persoanele cunoscute ca fiind infectate”, se explică în documentul Guvernului.
Conform datelor statistice înregistrate pe perioada stării de alertă, manifestarea epidemiei are efecte pe întreg teritoriul României având și caracter intracomunitar în multe județe ale țării. Principalele zone cu răspândire intracomunitară sunt reprezentate de județul Suceava (12,5% din totalul cazurilor) și municipiul București (11,6 % din totalul cazurilor).
În prezent, distribuția cazurilor după rata de incidență la 1.000 de locuitori arată că 122 de localități din 21 de județe înregistrează o rată de peste 1 caz/1.000 locuitori.