Campania “EXPRESUL DE SCREENING!” a fost lansată de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureş și se adresează tuturor femeilor, cu vârsta între 24-64 de ani, asigurate sau nu, din regiunea Centru.
În perioada 4 octombrie – 4 decembrie, femeile vor putea fi informate despre importanța testării și despre oportunitatea de a se testa gratuit Babeş Papanicolaou şi HPV în cadrul acestui program, precum şi a schimba comportamente şi a determina femeile să participe regulat la controale medicale.
Derularea acestei campanii presupune deplasarea zilnică a caravanei mobile de screening în localităţi rurale, la evenimente publice, la mall-uri, la angajatori, la persoane vulnerabile/defavorizate, obiectivul fiind creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament pentru principalele patologii, în contextual extrem de îngrijorător al incidenței crescute a cancerului de col uterin din România.
De asemenea, femeile care nu ajung la caravană în această perioadă, sunt invitate la testare gratuită BP şi HPV la centrele de recoltare din unităţile sanitare publice sau din cadrul cabinetelor private de obstetrică-ginecologie. Lista centrelor de recoltare se regăseşte pe site-ul https://centruscreeningmures.ro/programari/.
Centrul de testare în Sibiu se află la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, B-dul Corneliu Coposu nr. 2-4, tel: 0269 215 050, int. 334.
Ce este screening-ul cancerului de col uterin?
Screeningul cancerului de col uterin nu este de fapt un test pentru cancer. Este o metodă de prevenire a cancerului prin detectarea și tratarea anomaliilor precoce care, dacă nu sunt tratate, ar putea duce la cancer la colul uterin al unei femei. Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening, potrivit comunicatului de presă.
Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.