7.4 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Șeful DSP: Condițiile din Spitalul Județean cresc riscul infecțiilor spitalicești

Cele mai citite

Anul trecut s-a constatat o tendință de scădere a infecțiilor asociate asistenței medicale, dar județul Sibiu se află în continuare printre primele județe din țară după numărul infecțiilor.
Activitățile generatoare de infecții sunt multiple, însă un factor important este vechimea spitalelor, cu circuite defalcate orar, unde hainele murdare trec pe același traseu cu mâncarea pacienților. Construirea unui nou spital este mai mult decât salutară, minimalizând sau anulând anumite riscuri ar crește calitatea actului medical și siguranța pacientului, potrivit lui Lucian Blăguțiu, inspector șef la DSP Sibiu. Acesta a declarat că, din punct de vedere al infecțiilor nosocomiale, trebuie construit un spital nou. Harta de risc a infecțiilor este stabilită de condițiile pe care le are fiecare unitate sanitară, iar condițiile actuale ale Spitalului Județean Sibiu cresc riscul infecțiilor asociate asistenței medicale, este de părere șeful DSP.
„Având un spital multipavilionar, ai o multitudine de structuri și de circuite, având o singură unitate sanitară, harta riscurilor se modifică în sensul de restrângere marcată. Apoi, controlul personalului care intră va fi mult mai bine realizat, riscurile globale pe unitate vor fi minimalizate sau anulate, circuitele fiind complet altele”, a declarat Blăguțiu. Cu alte cuvinte, schimbarea circuitelor înseamnă, printre altele, că pe unde circulă mâncarea pacienților nu se va trece și cu cearșafurile murdare.

Principalul generator al infecției nosocomiale este factorul uman

Serviciul de Control în Sănătate Publică de la nivelul DSP jud. Sibiu a efectuat în perioada 2016 – 2018 peste 1.000 de inspecții și controale la nivelul unităților sanitare din județul Sibiu. S-au aplicat 140 sancțiuni contravenționale constând în 104 avertismente și  36 amenzi  în valoare totală de 30800 lei. Amenzile au fost date angajaților conform fișei postului, nu unității sanitare care a urmărit consumul și modul în care sunt folosite produsele biocide pe secții.
Conform declarațiilor lui Lucian Blăguțiu, problemele constatate țin mai mult de funcționalitate, fiind cauzate în principal de personalul care nu respectă procedura. „Problemele au fost generate mai mult de personalul care nu respectă prevenirea riscurilor asupra lui și a pacienților, prin spălarea corectă a mâinilor, managementul deșeurilor sau procedura privind curățenia”, a mai spus inspectorul șef al DSP Sibiu.
De asemenea, la nivelul județului Sibiu nu s-au constatat nereguli în ceea ce privește achiziția dezinfectanților și nu s-a impus retragerea unor substanțe din spitale.

Educația sanitară a pacientului și aparținătorului

DSP atrage atenția că o componentă importantă în limitarea IAAM o reprezintă și educația sanitară adresată pacienților și aparținătorilor. În principal, trebuie respectate cu strictețe măsurile de igienă a mâinilor, înainte și după fiecare contact cu un pacient. De asemenea, vizitatorii nu vor lăsa haine în apropierea locului de inserție a unor catetere sau daruri ori oniecte în pătuțul nou-născutului.  Prevenția poate merge până la limitarea accesului aparținătorilor în anumite secții.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Apă-canal aniversează 130 de ani de distribuție centralizată

Apă Canal Sibiu celebrează, în aceste zile, 130 de ani de distribuție centralizată a apei, iar cu acest prilej...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect