9.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 10, 2025

Semințele de chia – beneficii impresionante pentru sănătate

Cele mai citite

Sunt printre cele mai mărunte seminţe din lume, având însă proprietăţi excepţional de complexe: sunt bogate în minerale, acizi omega-3, antioxidanţi şi, nu în ultimul rând, în proteine complexe. Seminţele fac parte din familia salviei şi au fost menţionate încă din secolul al XVI-lea în documentele aztece – Codex Mendoza – afirmându-se că sunt cele mai complexe surse de energie şi putere. Acestea pot fi consumate sub diferite forme – adăugate în smoothies, făcute budinci, în pâinici raw, în salate – sau presăraţi-le în cerealele de dimineaţă etc. şi nu veţi regreta. Consumaţi chia de câteva ori pe săptămâna însă încercaţi totuşi să nu consumaţi zilnic, fiindcă organismul are nevoie de o diversitate mare de nutrienţi, care vor ajuta la asimilarea substanțelor hrănitoare găsite în această sămânţa miraculoasă. Asiguraţi-vă o diversitate în alimentaţie şi nu vă axaţi doar pe un singur ingredient sănătos, deoarece corpul mai are nevoie şi de alţi nutrienţi. Acestea conţin: de 5 ori mai mult calciu decât laptele (plus bor, care ajută calciul să se transfere în oase), de 3 ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele, de 3 ori mai mult fier decât spanacul, de 3 ori mai multă fibră decât ovăzul, de 2 ori mai mult potasiu decât bananele, conţin mai multă omega 3 şi 6 decât seminţele de in şi nu se râncezesc. Sunt o sursă complexă de proteine, având toţi amino-acizii esenţiali într-o formă extrem de uşor de digerat. Pe lângă toate acestea, sunt o sursă excelentă de energie – în special pentru atleţi – iar o cantitate mică conferă saţietate. Ajută corpul să elimine kilogramele în plus şi taie poftă de mâncare. Ajută corpul să îşi susţină şi să îşi reconstruiască muşchii în timpul exerciţiului fizic, în timpul sarcinii, dar şi după naştere, deoarece ajută la regenerarea membranei. Cresc lactația şi sunt o sursă compactă de nutrienţi pentru copiii de orice vârstă. Nu au gust şi absorb apă foarte uşor, transformându-se în mai puţin de 10 minute într-o budincă densă. Sunt uşor de digerat şi imediat după ingerare sunt transportate şi folosite de către celulele corpului nostru.
ligia pop site2Ligia Pop, consultant nutriționist, raw food chef și autor a 6 cărți de specialitate
www.ligiapop.com

Publicitate
spot_img
Cick
Ultimele știri

Fără precedent: CSM face plângere penală împotriva vicepremierului Oana Gheorghiu

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sesizează organele abilitate pentru a cerceta declarațiile vicepremierului Oana Gheorghiu.Gheorghiu cea care a spus...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect