3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

SEZONUL ALERGIILOR

Cele mai citite

Bolile alergice înregistrează de la an la an, o creștere semnificativă. Aceasta se face resimțită, în special, în țările dezvoltate din cauza creșterii expunerii la poluanții atmosferici, cât și din cauza scăderii expunerii la infecții în timpul copilăriei, prin utilizarea crescută de antibiotice.
În prezent, alergia este considerată o boala sistemică (generală) a organismului, care se manifestă sub forma uneia sau a mai multor afecțiuni corelate. Dintre manifestările alergice se pot enumera: alergia nazală, urticaria cronică, eczemele, astmul alergic, faringitele alergice, manifestările auriculare sau oculare, polipoza nazală.
Rinita alergică este un diagnostic asociat cu un grup de simptome care afectează nasul. Aceste simptome apar atunci cand inspirați ceva la care sunteți alergic, cum ar fi praful, părul de animale sau polenul. De asemenea, simptomele pot apărea și atunci când consumați alimente la care sunteți alergic. Una dintre cele mai comune rinite alergice este cea cauzată de polen, boala fiind numită și “febra fânului” sau “alergie sezonieră”. Se estimează că rinita alergică afectează aproape 10% din populație, trendul fiind în creștere.
În cazul rinitei alergice, sistemul imunitar începe să lupte împotriva substanțelor, care,  în mod normal, nu sunt nocive, cum ar fi acarienii și polenul (alergeni), ca și când acestea ar începe să atace organismul. Această reacție exagerată cauzează inflamație și simptome care afectează, în principal, nasul, dar și ochii, urechile, gâtul și gura. Este posibil ca organismul să nu aibă o reacție alergică din primul moment în care este inhalată o substanță alergenă precum polenul de iarbă. Dar, cu siguranță data următoare când veți inhala polenul, poate apărea o senzație de nas înfundat sau de respirație anevoioasă. Acestea apar ca raspuns al sistemului imunitar. Este posibil ca rinita să fie deja una cronică, să se fi instalat de mulți ani.
Exista două tipuri de rinită alergică: sezonieră și perenă. Alergiile sezoniere apar, de obicei, în timpul sezonului de primăvară și toamnă și reprezintă, de obicei, un răspuns la alergenii din aer liber, cum ar fi polenul. Alergiile perene pot sa apară pe tot parcursul anului sau în orice moment al anului, ca răspuns la substanțele din interior, cum ar fi acarienii din praf și părul animalelor de companie.
Simptomele comune ale rinitei alergice includ:

  • Strănut;
  • Nas curgător și înfundat; scurgerile nazale provocate de alergii se prezintă de obicei sub forma unui lichid clar și filant (limpede, care nu e vâscos), dar poate deveni vâscos și închis la culoare sau galben dacă se dezvoltă o infecție nazală sau a sinusurilor.
  • Mâncărime la nivelul nasului;
  • Tuse;
  • Gât inflamat;
  • Frecvente dureri de cap.

De obicei, veți simți unul sau mai multe dintre aceste simptome, imediat după intrarea în contact cu un alergen. Unele simptome, cum ar fi dureri de cap recurente și oboseală, se pot produce numai după expunerea pe termen lung la alergeni.
Simptomele rinitei alergice durează, de obicei, toată viața, chiar dacă tipurile de simptome și de gravitate pot varia. Simptomele pot deveni mai grave în anumite momente, dar sensibilitatea la alergen se poate pierde pe masură ce se înaintează în vârstă.
Pentru diagnostic și tratament este necesară o bună colaborare a medicului specialist ORL cu medicul specialist alergolog în stabilirea diagnosticului, în special pentru a putea identifica agentul care a produs alergia, cât și pentru a stabili un tratament adecvat.
Tratamentul este complex și îndelungat, presupunând identificarea și evitarea contactului cu alergenul/alergenii, uneori greu de realizat și metode de desensibilizare a organismului. Medicamentele folosite sunt: antihistaminicele, preparate cortizonice administrate local la nivelul nasului, cât și pe cale generală, inclusiv aerosoli și inhalații. Balneofizioterapia joacă un rol adjuvant util, de asemenea. Tratamentul chirurgical se adresează leziunilor ireversibile ale mucoasei nazale sau sinusale și vizează corecția obstrucției nazale. Excizia polipilor rinosinusali de natură alergică se efectuează modern, prin chirurgie endoscopică în majoritatea serviciilor ORL.
În cadrul policlinicilor noastre din Sibiu și Brașov, pacienții pot beneficia de consultații oto-rino-laringologie (ORL) și de investigații de specialitate video-fibroscopii nazo-faringo-laringiene, efectuate de medici cu foarte bună pregătire profesională, folosind cea mai nouă aparatură în domeniu.
BRAȘOV
Hermann Oberth nr. 8 (zona Uranus)
0368 005 773
www.rmn-diagnostica.ro
[email protected]
 
SIBIU
Strada Someșului nr.19
Telefon: 0269243121
www.rmn-diagnostica.ro
[email protected]

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO/VIDEO – Protest după alegeri: „Tinerii vă spun în cor/Nu votați un dictator”

Peste 300 de tineri protestează, luni seara, în Piața Universității,, împotriva candidatului la președinție ajuns în turul doi cu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect