Sibienii care locuiesc în zonele periferice ale orașului, pe o rază de aproximativ 30 de kilometri, pot circula fără declarații pe proprie răspundere, chiar dacă nu există o zonă metropolitană legal constituită. Practic, toți cei care fac naveta din orașele și comunele din jurul Sibiului pot circula fără alte acte, similar cu cei care circulă în interiorul municipiului Sibiu.
Sibiul este unul dintre orașele din România puternic conectate la localitățile limitrofe, o zonă metropolitană neoficială fiind în funcțiune dintotdeauna. Autoritățile au luat în calcul acest tip de areal în hotărârea care instituie starea de urgență, astfel că au anunțat care sunt localitățile din care se poate circula către și dinspre Sibiu, pe perioada stării de alertă.
„Având în vedere nenumăratele întrebări cu privire la aplicarea punctului 17 alin. 3 din Anexa Hotărârii nr. 24 din 14.05.2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă, la propunerea Grupul de Suport Tehnic pentru Gestionarea Situațiilor de Urgență Generate de Epidemii al județului Sibiu, Comitetului Județean pentru Situații de Urgență adoptat Hotărârea nr 23/15/05/2020, care să reglementeze aceste aspecte.
Ținând cont de acestea vă informăm că se încadrează în Zona Metropolitană Sibiu, următoarele localități: Avrig, Boița, Cisnădie, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Ocna Sibiului, Orlat, Poplaca, Racovița, Rășinari, Râu Sadului, Roșia, Sadu, Săliște, Slimnic, Șelimbăr, Șura Mare, Șura Mică, Tălmaciu, Turnu Roșu, Vurpăr.”
Ceilalți locuitori ai județului au nevoie de o declarație pe proprie răspundere și un motiv temeinic pentru a se deplasa în afara localităților în care locuiesc. În acest moment, nu există nicio prevedere legală în vigoare care să permită amendarea pentru încălcarea hotărârii CNSU, dar peste câteva zile, cel mai probabil luni, va fi promulgată legea votată de parlament, astfel că amenzile vor fi între 500 și 5000 de lei.