Organizația Mondială a Sănătății a publicat pe site-ul său 10 amenințări globale care pot afecta sănătatea populației la nivel global. În epoca vitezei, a turismului înfloritor, problemele de sănătate mondială ne vizează în mod direct. Trebuie să fim conștienți că aceste probleme nu sunt niciodată prea departe de noi, ”în alte țări”, iar un om informat poate fi un om sănătos.
- Poluarea aerului și schimbările climatice
Conform OMS, 9 din 10 oameni respiră aer poluat în fiecare zi. Factori poluanți microscopici pot cauza afecțiuni severe ale sistemului respirator, ale inimii sau creierului. În consecință, 7 milioane de oameni mor prematur în fiecare an din cauza cancerului, atacurilor cerebrale, bolilor de inimă sau de plămâni. Poluarea ne afectează grav sănătatea, majoritatea deceselor fiind înregistrate în țările cu venituri mici și mijlocii.
- Bolile cronice
Bolile precum diabetul, cancerul și cele cardio-vasculare sunt responsabile pentru peste 70% din decesele la nivel mondial, principalii factori de risc care duc la aceste condiții fiind consumul de tutun, sedentarismul, consumul abuziv de alcool, lipsa unei diete echilibrate și poluarea.
- Pandemia de gripă
Încă nu se știe când va izbucni sau cât de severă va fi, însă OMS monitorizează constant evoluția virusului influenza: 153 de instituții din 114 țări sunt incluse în monitorizarea globală.
- Condiții de viață precare
Din păcate, la ora actuală mulți oameni încă trăiesc în medii sărace, neavând acces la un sistem de sănătate, făcând față condițiilor de secetă, conflicte sau relocare. Chiar și la noi în țară, autoritățile fac eforturi ca populația să aibă acces la apă potabilă, canalizare sau medicamente. Igiena de bază ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi.
- Rezistența la antibiotice
Dezvoltarea antibioticelor sau a antiviralelor pare a fi unul dintre cele mai mari succese ale medicinei moderne. Paradoxal, rezistența este cauzată de folosirea intensă a antibioticelor, chiar și atunci când nu e nevoie, pentru o banală viroză sau chiar prin automedicație.
- Virusul Ebola
Anul trecut, virusul a fost depistat în Republica Democrată Congo unde au fost două focare de infecție. Virusul pare să se răspândească și în alte state, iar OMS va declara în acest sens anul 2019 ca anul de pregătire pentru urgențe mondiale în sănătate.
- Sisteme de sănătate slabe
Orice țară trebui să aibă un sistem de sănătate care să facă serviciile medicale accesibile oricui. La noi, primul contact al pacientului ar trebui să fie cu medicul de familie, iar trimiterea la un medic specialist, când e cazul, să fie rapidă pentru a primi tratamentul eficient.
- Scăderea ratei vaccinării
La nivel mondial, numărul persoanelor sceptice în ceea ce privește eficacitatea și principiul vaccinării este în creștere, problemă ce OMS consideră că va afecta progresul făcut în prevenirea anumitor boli.
- Boli transmise de țânțari
Deși nu a venit încă sezonul lor, țânțarii sunt o problemă ce se află pe ordinea de zi a OMS-ului, fiind o amenințare în a răspândi boli precum malaria, febra dengue sau febra galbenă.
- Virusul HIV
OMS consideră că progresul făcut în combaterea virusului HIV este imens, făcând accesibile mijloacele profilactice în fiecare țară. Cu toate acestea, epidemia continuă, de la începutul ei fiind înregistrate mai mult de 35 de milioane de decese.