17 centre de imunizare cu serul anti-COVID au fost deschise etapizat, de la debutul campaniei de vaccinare, respectiv din 31 decembrie 2020, și până în prezent, în județul Sibiu.
Conform datelor primite din partea Prefecturii Sibiu, în prima fază a campaniei au funcționat șapte centre dedicate imunizării cu serul Pfizer. Prima etapă a campaniei a fost dedicată personalului medical, în județ acesta putându-se vaccina la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu, Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, Spitalul TBC Sibiu, Spitalul General Căi Ferate Sibiu, Clinica Polisano Sibiu și la Spitalul Orășenesc Agnita.
Ulterior, au mai fost deschise, atât pentru prima, cât și pentru a doua etapă a vaccinării, încă două centre, la Spitalul Militar din Sibiu și la Spitalul Municipal Mediaș, unitate în care imunizarea s-a făcut și cu Moderna.
Potrivit Andreei Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu, în cea de-a doua fază a campaniei au început să mai funcționeze opt cabinete dedicate imunizării cu serul anti-COVID-19. În trei dintre ele, sibienii s-au vaccinat cu Pfizer și Moderna: Centrul Redal Expo Sibiu, Colegiul Tehnic „August Treboniu Laurian” Agnita și Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Avrig.
Alte trei centre sunt dedicate vaccinării cu AstraZeneca, acestea fiind deschise la Centrul Redal Expo Sibiu, Casa de Cultură Cisnădie și Shopping City Șelimbăr.
Pe lângă acestea, cabinete pentru AstraZeneca mai funcționează și la Centrul Medical Județean Sibiu (MAI) și Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu (MApN). Cele două centre deservesc exclusiv personalul Ministerului Apărării Naționale și Ministerul afacerilor Interne.
„De asemenea menționăm faptul că Centrul Județean Medical (M.A.I.) și Centrul 2 – Academia Forțelor Terestre (M.Ap.N) s-au operaționalizat în cursul zilei de ieri, 15 februarie”, a explicat Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.
Vaccinarea anti-COVID este gratuită și opțională. În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, săptămânal, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației. Pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă.