Un număr de 174 de candidați și-au depus dosarele în județul Sibiu pentru a susține examenul de rezidențiat.
Potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, cel mai mare număr de înscriși, respectiv 145, sunt la Medicină, 22 sunt la Medicină dentară și 7 la Farmacie. Examenul va avea loc în 20 noiembrie și, potrivit Ministerului Sănătății (MS), județul Sibiu are alocate 72 de posturi de medici rezidenți. Concursul se va desfășura în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Examenul constă într-un test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, fiind necesară obținerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel național.
Perioada rezidențiatului, mărită la unele specializări
O serie de specializări de rezidenţiat, a căror durată a fost redusă în anul 2010, au fost aduse acum la standarde europene, perioada acestora fiind mărită. Potrivit unui comunicat al MS, specializările la care crește durata rezidenţiatului sunt: Chirurgie toracică – de la 5 la 6 ani, Cardiologie – de la 5 ani la 6 ani, Endocrinologie – de la 4 la 5 ani, Gastroenterologie – de la 4 la 5 ani, Geriatrie şi Gerontologie – de la 4 la 5 ani.
„În opinia specialiştilor, majorarea este susţinută de faptul că şi în celelalte ţări ale Uniunii Europene există o tendinţă generală în acest sens, tendinţă agreată şi de Uniunea Europeană a Medicilor Specialişti. Demersul Ministerului Sănătăţii de revizuire a duratelor de pregătire a fost susţinut şi de Colegiul Medicilor din România”, afirmă MS.
O altă noutate este înfiinţarea specialităţilor care vizează patologia pediatrică. În acest sens au fost create noi specialităţi: Cardiologie pediatrică, Gastroenterologie pediatrică, Nefrologie pediatrică, Oncologie, Hematologie pediatrică și Pneumologie pediatrică.
Pentru Medicina dentară s-a înfiinţat, la solicitarea Colegiului Medicilor Dentişti din România, specialitatea de Pedodonţie, cu o durată de pregătire de 3 ani.