Alte nouă cazuri de rujeolă, la copii cu vârste cuprinse între 2 luni și 18 ani, au fost confirmate în județul Sibiu, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Sibiu. Cazurile fac parte din focare familiale, izolate, din Mediaș, Târnava și Copșa Mică. Astfel, de la începutul anului 2017 au fost confirmați cu rujeolă 14 copii, 2 suspiciuni au fost infirmate, iar 14 suspiciuni sunt în curs de investigare.
„Majoritatea cazurilor de pojar înregistrate în județul nostru în acest an au apărut în comunități cu număr mare de copii nevaccinați. Motivele nevaccinării sunt: neprezentarea la vaccinare (deși părinții au fost convocați în repetate rânduri la medicul de familie), contraindicații temporare (copii provenind din familie de condiție socială defavorizată, care se îmbolnăvesc frecvent) și mai rar, refuz la vaccinare. Reamintim importanța vaccinării împotriva pojarului, aceasta fiind singura modalitate de prevenire a bolii. Odată ce rujeola s-a declanșat, pot fi tratate numai simptomele acesteia. Două doze de vaccin rujeolic protejează copilul aproape 100% împotriva bolii și complicațiior potențial severe ale acesteia sau care pot duce la deces. Prima doză de vaccin ROR se administrează atunci când coplilul împlinește un an, iar a doua la vârsta de 5 ani, protejându-l nu doar de rujeolă, ci și de oreion și rubeolă”, se arată în comunicat.
Având în vedere că situația este și mai gravă la nivel național, Ministerul Sănătății a decis coborârea vârstei minime de vaccinare la 9 luni, iar pentru copii care se afă în zona focarelor, chiar la 7 luni.