-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Spitalele din județ vor fi conectate la rețeaua națională Smart Hospital

Cele mai citite

Conceptul de spitale inteligente în România – „Smart hospital” – va putea fi implementat de anul viitor, când va începe programul de finanţare pentru a asigura interoperabilitatea datelor şi trasabilitatea diagnosticării pacienţilor, cu beneficii în efectuarea actului medical, a subliniat, marţi, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan. Declarația a fost făcută la HealthTech Forum, eveniment dedicat tehnologiilor medicale şi digitalizării serviciilor medicale, organizat la Palatul Parlamentului.

Acesta a precizat că în cadrul acestui program, 207 spitale din România vor putea fi digitalizate, vor fi conectate între ele şi astfel se va crea o reţea care va conduce „la mai puţin timp pierdut, costuri mai scăzute şi eficienţă mult mai mare”.

Pe listă vor fi incluse și principalele spitale sibiene

„În urmă cu două săptămâni, am reuşit ca în urma colaborării pe care am avut-o cu domnul ministru Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, să trecem prin Guvernul României, prin care am creat acest tipar de ‘smart hospital’, ceea ce înseamnă digitalizarea sistemului medical din România, care va putea să fie replicat de la nivelul spitalelor universitare până la nivelul spitalelor judeţene sau orăşeneşti, pentru a crea cu adevărat acea digitalizare de care tot vorbim de ani buni încoace (…). Este evident că noi putem să facem programe foarte coerente (…) şi vom reuşi să ducem România ca primă ţară în Europa Centrală şi de Est care are un astfel de concept integrat, care va putea să fie implementat începând cu anul viitor.

Anul acesta a trecut actul normativ, de anul viitor va începe programul de finanţare, tocmai pentru a asigura un limbaj comun, pentru a asigura interoperabilitatea datelor atunci când vorbim despre spitalele din România, pentru a asigura trasabilitatea diagnosticării a pacienţilor”, a transmis Ivan.

Potrivit ministrului Digitalizării, Ministerul Sănătăţii este cel care a accesat acest program, în care vor fi incluse 207 spitale din ţară, potrivit agerpres.ro. „Ministerul Sănătăţii, ei sunt cei care au accesat acest program foarte important, 207 spitale din România vor fi digitalizate, vor fi conectate între ele şi vom avea această reţea pe care o aşteptăm de foarte mult timp, în care atunci când vin cei de la ambulanţă pun diagnosticul pacientului pe tabletă, nu vor mai fi nevoiţi să stea să aştepte cu pacientul ca un vizitator să treacă cu pixul şi foaia într-o fişă medicală, rudimentară îi spun eu, datele şi parametrii pacientului, urmând ca după asta să mai aştepte să vină altcineva dintr-o secţie ca să-l preia mai departe. Ceea ce înseamnă digitalizarea în Sănătate – înseamnă mai puţin timp, înseamnă costuri mai puţine şi eficienţă mult mai mare”, a punctat ministrul.

„Avem proiecte în valoare de 400 de milioane de euro”

Ivan a menţionat că România dispune de „toate ingredientele” pentru a ocupa o poziţie fruntaşă în următorii 5-7 ani pe segmentul noilor tehnologii. „Să găsim acei factori care ne pot duce pe primele poziţii în segmentul noilor tehnologii şi să ducem România, în următorii 5 – 7 ani, pe cel puţin trei paliere, în top 10 ţări din lume. Iar acest lucru este realizabil, pentru că avem toate ingredientele: resursă umană de foarte bună calitate, universităţi foarte puternice (…). Avem, în acelaşi timp, 220.000 de specialişti în segmentul IT&C şi cercetare, care au nevoie ca România să se dezvolte, care au nevoie de o perspectivă foarte clară aici, acasă, şi mă bucur că în ultimul an şi jumătate am deschis împreună cu premierul României, programe de finanţare pentru segmentul de cercetare în valoare de un miliard de euro, bani europeni sau bani din bugetul de stat (…).

Suntem în pragul în care la MCID avem proiecte în valoare de 400 de milioane de euro, pe posturi de sănătate, poate cel mai avansat dintre ele este programul ROGEN (n.r. – Dezvoltarea cercetării genomice în România), pe care îl coordonează Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, cu o valoare de 83 de milioane de euro, care va urma să fie semnat în cursul acestei luni”, a conchis ministrul.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect