Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu beneficiază de un ecograf performant, achiziționat cu sprijinul unei firme sibiene, care a oferit o sponsorizare de 30.000 de euro.
Aparatul ecograf va contribui semnificativ la îmbunătățirea diagnosticării și tratamentului pacienților internați în Secția Medicală 1, care se confruntă cu patologii complexe și diverse.
Ecograful este dotat cu patru sonde de explorare și permite investigații ultrasonografice pentru organele abdominale și pelvine, aparatul locomotor, cord și vase sanguine. Aparatul va crește precizia și rapiditatea diagnosticului, facilitând tratamentele în cazul pacienților cu afecțiuni multisistemice, inclusiv boli acute severe și infecții multirezistente.
„Este vorba despre un ecograf care are transductori pentru explorarea ultrasonografică a organelor interne abdominale și pelvine, dar și investigarea aparatului locomotor, a părților moi, a cordului și vaselor, prin cele patru sonde de explorare disponibile în dotarea aparatului. Acest aparat era necesar în secția noastră pentru că aici sunt spitalizați pacienți cu patologii multisistemice, care necesită o îngrijire și un tratament de înaltă competență, având în vedere complexitatea și severitatea acestor boli. Din păcate, unii pacienți au forme severe ale bolilor acute, suprapuse altor boli cronice, ceea ce explică în unele cazuri spitalizările prelungite și evoluțiile uneori severe cu prognostic mai puțin favorabil. Majoritatea pacienților necesită explorare imagistică ecografică repetată în dinamică pentru monitorizarea evoluției și răspunsului la tratament. Ne bucurăm că putem crește acuratețea diagnosticului și pentru patologiile cronice mai puțin severe din cazul bolilor reumatologice la care tratamentele disponibile actual fac posibilă remisiunea și evoluția favorabilă în urmărirea cronică a pacienților”, spune dr. Liana Chicea, șefa Secției Medicală 1. „Acești pacienți au nevoie în același timp de îngrijirea tuturor afectărilor patologice cu care vin în spital – sunt pacienți cu patologii de imunosupresie, care au boli sau infecții multirezistente, cu spitalizări prelungite. Sigur că pentru aceștia vom apela și la consulturi interdisciplinare care sunt efectuate în secție, ocazie cu care vom folosi în plus, cu ajutorul colegilor competenți, investigația ecografică de specialitate sau supraspecialitate.”