„Personal medical în siguranță! Pacienți în siguranță! (Safe health workers, Safe patients)” este sloganul din 2020 ales de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a marca pe 17 septembrie Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. Această zi va fi marcată la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu prin iluminarea în portocaliu a clădirii.
Tema a fost stabilită de OMS după ce “pandemia de SARS-CoV-2 a dezvăluit provocările și riscurile uriașe cu care se confruntă personalul medical, de la infecții asociate asistenței medicale, la stigmat, boli și chiar deces. Mai mult, lucrul în medii stresante face ca lucrătorii din sănătate să fie mai predispuși la erori care pot duce la afectarea pacientului. Prin urmare, Ziua Mondială a Siguranței Pacientului 2020 are ca temă: Siguranța lucrătorilor din sănătate: o prioritate pentru siguranța pacientului”, se arată pe pagina dedicată evenimentului.
Pentru a marca Ziua Mondială a Pacientului, clădirea Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu (strada Aleea Filozofilor nr.3-5) va fi iluminată în portocaliu în data de 17 septembrie, timp de o oră, între 20- 21. De asemenea, cadrele medicale ale spitalului vor purta pe tot parcursul zilei de 17 septembrie câte un accesoriu de culoare portocalie. Portocaliu este culoarea desemnată de OMS ca simbol al acestui eveniment.
„Nu putem avea pacienți în siguranță dacă nu este în siguranță și personalul medical. Aceasta a fost marea provocare cu care ne-am confruntat în această perioadă de pandemie și spre care ne-am canalizat eforturile. Prin urmare, asigurarea echipamentului de protecție pentru cadrele medicale am considerat-o în permanență la fel de importantă ca toate celelalte servicii pe care le oferim în cadrul spitalului, în scopul vindecării pacienților noștri”, spune Cristian Roman, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.
Costurile echipamentelor medicale, de la debutul pandemiei
De la debutul pandemiei COVID-19, pentru protejarea cadrelor medicale și a pacienților internați și consultați în zonele COVID și NON-COVID s-a utilizat o cantitate mare de echipamente de protecție – peste 10.000 de bonete medicale, 6.250 de botoșei, 1.452 combinezoane de protecție, 6.000 de halate de unică folosință, 1.760 de kit-uri de protecție (halat, botoșei, cagulă), 140.000 de mănuși, 53.700 măști chirurgicale, 6.075 măști FFP2 și 530 de viziere și ochelari de protecție. Valoarea totală a echipamentelor de protecție utilizate depășește 400.000 lei.
Alți 54.000 au fost cheltuiți de spital pentru materiale de curățenie, iar 111.855 pentru dezinfectanți.
În cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie, de la începutul anului și până în prezent, au fost externați aproape 1.700 de pacienți, 270 dintre aceștia fiind pacienți cu COVID-19. De asemenea, în ambulatoriu, în anul 2020, au fost consultați 8328 de pacienți, dintre care 1153 copii și 7175 adulți.
Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a declarat săptămâna 14-18 septembrie 2020 ca fiind “Săptămâna Siguranței Pacientului în România”. ANMCS propune ca în toată această săptămână, atât personalul medical, pacienții, aparținătorii, cât și orice persoană care apreciază munca depusă de personalul medical, mai ales în această perioadă, să poarte un obiect vestimentar sau accesoriu de culoare portocalie (cravată, panglică, eșarfă, broșă, banderolă) prin care să marcheze Ziua Mondială a Siguranței Pacientului.
De asemenea, ANMCS propune ca în data de 17 septembrie la ora 12, timp de un minut, oricine dorește să se alăture campaniei să se oprească și să aplaude în semn de apreciere și mulțumire pentru personalul medical.