În prezent, peste 90% din paturile din județul Sibiu, destinate pacienților COVID-19, sunt ocupate. Potrivit reprezentanților DSP Sibiu, se poartă discuții pentru mărirea acestor locuri, iar de luni Spitalul din Mediaș va putea prelua bolnavii infectați cu coronavirus.
La Mediaș, vor fi puse în funcțiune 20 de paturi în noua structură a Spitalului, precum și câteva locuri la ATI.
„În acest moment, gradul de ocupare a paturilor în județul Sibiu este de peste 90%. Discuții se poartă pentru mărirea capacității acestor paturi. Sperăm că începând cu ziua de luni se vor deschide porțile și la Spitalul Mediaș pentru cazurile pozitive. Suntem în discuții cu conducerea pentru a-și amenaja o parte din saloane și pentru ATI, care să fie dotate corespunzător, întrucât Spitalul dispune de un număr de medici ATI. De asemenea, luăm în considerare și Ordonanța de Urgență astfel încât pacienții asimptompatici sau cu simptome ușoare să fie monitorizați de medicii lor de familie”, au precizat reprezentanții DSP Sibiu.
În Sibiu, este nevoie încă de medici infecționiști.
„În ceea ce privește solicitările Spitalului Județean pentru suplimentarea personalului medical, respectiv a medicilor de Boli Infecțioase, după cum am mai discutat, aceste solicitări au fost trimise la nivel național pentru a se identifica o soluție. Se știe că la nivelul județului Sibiu nu mai dispunem de resurse suplimentare. Analize s-au făcut și în cursul săptămânii împreună cu toate spitalele, astfel încât fiecare spital să știe de colegii lor. În măsura în care va fi necesar, vom vedea dacă va putea exista posiblitate de detașare a medicilor dintr-un spital în altul”, au mai explicat aceștia.
Potrivit Lilianei Coldea, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, instituția a angajat în ultima perioadă asistenți medicali, personal în curățenie și brancardieri.
„Sigur, rămâne aceeași problemă privind resursa umană, medicii infecționiști”, a declarat Coldea.
Toate locuri de la Terapie Intensivă, ocupate la SCJU Sibiu
Managerul SCJU Sibiu a spus că structura modulară proaspăt deschisă are ocupate toate cele 25 de paturi. De asemenea, cele 12 locuri de la Terapie Intensivă sunt, de asemenea, ocupate.
Prefectul Sibiului, Mircea Crețu, a precizat că, atunci când e nevoie, pacientul care nu mai are loc la SCJU Sibiu este redirecționat către alte unități sanitare din alte județe. „S-a și întâmplat acest lucru. Este redirecționat în alte județe. În momentul în care alte județe au resurse la ATI, acolo se vor duce pacienții”, a explicat Crețu.
SCJU Sibiu va deschide o a doua structură modulară, în contextul în care numărul cazurilor de COVID-19 va fi în continuă creștere.
„Nu e dată în folosință, pentru că am stat să vedem care este evoluția numărului de cazuri care necesită internare. Astăzi am luat în discuție ca și cea de-a doua structură modulară care are 12 paturi să fie deschisă, pentru că este vorba despre cazurile moderate și servere, care necesită partea de terapie, ventilație. S-a pus problema să aducem și niște ventilatoare din rezerva care mai există, astfel încât să putem să asigurăm asistența acestor pacienți cu forme moderate și severe. Aceste ventilatoare la care mă refer sunt la fiecare pat de Terapie Intensivă, dar pentru cazurile care nu necesită Terapie Intensivă acest ventilator poate fi, temporar, transferat”, a explicat Coldea.