Achiziția unui laborator de testare pentru virusul COVID-19, făcută de Spitalul Județean Sibiu, s-a derulat cu succes, cu ajutorul Fundației CON-A, iar spitalul ar putea începe amenajarea întregului laborator săptămâna aceasta.
Spitalul Județean Sibiu ar putea să opereze cu succes primele teste chiar în luna martie, dacă laboratorul va fi instalat cu succes, iar kiturile de testare să fie achiziționate la timp. Sibiul va avea al optulea laborator de coronavirus din România, datorită donației făcute de Fundația CON-A, condusă de Mircea Bulboacă. Potrivit reprezentanților Spitalului Județean, livrarea se va face în cel mai scurt timp, de la București.
„Fundația a decis să finanteze achizitionarea de urgență a unei linii de biologie moleculară necesară determinării virusului SARS-COV-2 și să o doneze Spitalului Județean Sibiu”, au anunțat reprezentanții CON-A.
“Știm că în momentul de față capacitatea de testare a spitalelor este suprasolicitată, iar singurul centru de testare din zonă este la Cluj. Este esențial să acționăm rapid în această perioadă critică și să sprijinim autoritățile. Cred ca este momentul să fim solidari, uniți și să respectăm instrucțiunile date de autorități”, a declarat Mircea Bulboacă, președintele Grup CON-A.
România se confruntă cu o problemă majoră în ceea ce privește testele de coronavirus, chiar dacă Ministerul Sănătății a anunțat că va distribui 50.000 de teste spitalelor din țară, pentru a fi prelevate probe. Problema reală este legată de laboratoarele înc are pot fi făcute testele, în țară fiind disponibile la București (două centre) și la Iași, Cluj, Timișoara, Constanța și Craiova.
Până în prezent, probele prelevate de la sibieni sunt blocate la coadă, la laboratorul din Cluj, unde personalul, biologi și chimiști, și-au atins ritmul maxim posibil. Din Sibiu au fost eliberate rezultate pentru numai 18 persoane, încă de săptămâna trecută, deși între timp numărul de probe prelevate a urcat la 119, după cum transmite ISU Sibiu. La nivel național, numărul de teste realizate a depășit 3.200, dar numărul de probe luate de la persoanele suspecte de infectare este mult mai mare.
Potrivit Ghidului Organizației Mondiale a Sănătății, “decizia de a realiza un test trebuie să se bazeze pe factorii clinici și epidemiologici existenți și pe evaluarea probabilității infecției. Testarea rRT-PCR a persoanelor asimptomatice sau a contacților cu simptome ușoare poate fi luată în considerare pentru evaluarea persoanelor care au fost în contact cu un pacient diagnosticat cu COVID-19.”
Pentru o utilizare rațională a kiturilor de testare și a resurselor spitalicești în general, este important să recunoaștem rapid persoanele suspecte de COVID19. Definiția cazului suspect a fost elaborată de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), și a fost adaptată de către Centrul National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică România:
– Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel puțin unuia dintre următoarele: tuse, febră, durere in gat, dificultăți în respirație);
– Unul dintre următoarele criterii epidemiologice, în ultimele 14 zile:
– Contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19;
– Călătorie internațională (indiferent de țară).
În urma realizării testelor PCR pentru identificarea SARS-CoV-2, cazul suspect poate deveni caz confirmat, prin confirmarea de laborator a infecției cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele și simptomele clinice.