Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu este oficial spital de suport pentru rețeaua de spitale de boli infecțioase, potrivit ordinului ministrului SĂnătății. Spitalul va asigura și maternitatea pentru pacienții cu COVID-19 și centrul de dializă pentru cei pozitiv COVID-19 în stare gravă.
Ministerul Sănătății a publicat Ordinul 533 din 29 martie prin care se aprobă “planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de Coronavirus COVID-19” și de asemenea se aprobă lista spitalelor suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS CoV-2. În județul Sibiu, singurul spital de suport va fi Spitalul Județean. Practic, rețeaua de suport este constituită din spitale în care vor fi internați bolnavii din Spitalul de Boli Infecțioase, astfel încât acesta să fie eliberat pentru pacienții de coronavirus. În scenariul în care numărul de paturi din spitalele de boli infecțioase este depășit, spitalele suport vor prelua pacienții cu COVID-19. Spitalele de suport pentru pacienții COVID – 19 pozitiv sunt destinate pacienților care necesită tratament și pentru patologii specifice (ex afecțiuni cardiace, ortopedice, etc). Ordonanța recomandă ca spitalele de urgență importante să nu fie incluse pentru început în rețeaua de spitale de suport.
În Anexa II a Ordinului, județul Sibiu figurează cu 5 pavilioane externe suport ale Spitalului Județean, precum și cu un pavilion organizat Smaternitate. Ca unitate dializă pacienți COVID-19 Spitalul Județean Sibiu este menționat pentru cazuri grave și critice, iar toate centrele de dializă – tură suplimentară distinctă.
În toată țara, au fost identificate și desemnate ca unități suport un număr de 57 spitale/ secții exterioare/corpuri de clădire, 44 maternități, 60 spitale și centre pentru realizarea procedurilor de dializă din toate județele țării și București.
Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu și Spitalul Clinic Județean de Urgențe Sibiu, precum și Spitalul Municipal Mediaș sunt prevăzute în ordinul ministrului Sănătății 489 ca spitale desemnate “pentru monitorizarea, tratamentul și îngrijirea pacienților critici, cu infecții emergente și reemergente (AP-IE/RE)”.
Ordinul 533 tratează pe larg și măsuri de prevenire în contextul COVID-19:
“Pe baza dovezilor disponibile, virusul SARS-CoV-2 este transmis de la om la om prin contact direct și prin picături Flugge. Persoanele cu cel mai mare risc de infecție sunt cele care sunt în contact direct cu un pacient cu COVID-19 sau care au grijă de pacienții cu COVID-19.
Măsurile de prevenire și limitare sunt esențiale atât în domeniul asistenței medicale, cât și la nivelul comunității. Cele mai eficiente măsuri preventive pentru comunitate includ:
– efectuarea frecventă a igienei mâinilor cu o soluție hidro- alcoolică prin frecare în cazul în care mâinile nu sunt vizibil murdare sau cu apă și săpun în cazul în care mâinile sunt murdare;
– evitarea atingerii ochilor, nasului și gurii;
– practicarea igienei respiratorii prin tuse sau strănut în plica cotului sau într-o batistă cu aruncarea imediată a acesteia;
– purtarea unei măști în cazul prezenței simptomelor respiratorii și efectuarea igienei mâinilor după îndepărtarea măștii;
– menținerea distanței sociale (minimum 1 m) față de persoanele cu simptome respiratorii.”