2.3 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Spitalul Județean Sibiu, în topul spitalelor reclamate de pacienți pentru luare de mită

Cele mai citite

Un raport realizat de firma de audit Anti-Bribery Synergy, la comanda Ministerului Sănătății, arată că aproape 4.000 de români au dat șpagă/mită într-un spital din România în acest an, la cererea angajaților, medici sau asistente. Spitalul Județean din Sibiu se află pe această listă neagră, cu 28 de răspunsuri pozitive ale pacienților care au răspuns la întrebare.
Potrivit Anti-Bribery Synergy, sinteza publicată folosește date colectate prin răspunsul afirmativ la întrebarea nr. 9 “VI S-AU SOLICITAT BANI SAU ATENȚII DE CĂTRE MEDICI SAU ASISTENTE?” din cadrul Mecanismului de Feedback al Ministerului Sănătății pentru fiecare lună calendaristică în intervalul ianuarie 2019 – iulie 2019. Statisticile au fost realizate pe baza răspunsurilor pacienților din 352 de spitale din România, iar numărul total de răspunsuri afirmative s-a ridicat la 3.900.
Spitalele cu cele mai multe răspunsuri pozitive sunt Spitalul Universitar de Urgență din București, Spitalul Județean de Urgență din Brăila și Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan din Capitală. Alte cinci spitale din București se regăsesc în primele 10 clasate, care însumează aproximativ 1.000 de persoane care susțin că li s-a cerut o sumă de bani în spital.
Anti-Bribery Synergy este un organism acreditat internaţional şi cu operaţiuni la nivel global specializat în audit, evaluare şi certificare a sistemelor de management anti-mită, bazate pe standardul internaţional ISO 37001.
Programul Ministerului Sănătății se derulează începând cu 2016, când a fost emis un ordin care obligă fiecare spital să le înmâneze pacienților, la externare, chestionare de feedback, iar răspunsurile trebuie transmise către Ministerul Sănătății.
Chestionarul de feedback este completat prin SMS sau online și cuprinde un set de 10 intrebari:

  1. Cât de mulțumit sunteți de serviciile medicale oferite de spital?
  2. Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea medicului?
  3. Cât de mulțumit sunteți de curățenia din spital?
  4. A fost nevoie să cumpărați medicamente sau alte materiale sanitare?
  5. Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea asistentelor medicale?
  6. Ați primit explicații clare cu privire la diagnostic și tratament?
  7. Ați recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acest spital?
  8. Starea dumneavoastră de sănătate este mai bună după externare?
  9. Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?
  10. Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții?

Spitalul Clinic Județean de Urgențe Sibiu se află într-o zonă superioară a clasamentului realizat de cei de la Anti-Bribery Synergy, pe locul 44 din 352 de spitale, cu un un număr de răspunsuri pozitive (28) care poate creiona un volum destul de mare de cazuri de corupție medicală.
În studiu sunt 86 de spitale fără nici măcar un răspuns pozitiv de mită, în total fiind peste 200 de spitale cu mai puțin de 10 pacienți care au reclamat faptul că li s-a solicitat o atenție sau bani de către medici.
Aici puteți consulta lista cu toate spitalele incluse în studiul MS:
https://anti-bribery.org/ro/2019/09/11/raport-de-sinteza-a-principalului-indicator-de-monitorizare-a-performantelor-masurilor-anti-mita-in-spitalele-din-romania/

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Omor în județul Sibiu. Autorul este în custodia polițiștilor

Un bărbat de 37 de ani, din Rășinari, a fost omorât, în noaptea de duminică spre luni, de un...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect