2.4 C
Sibiu
duminică, aprilie 6, 2025

Sunt roșiile cu țugui toxice? Piața s-a umplut de roșii coapte, dar nu știm dacă sunt tratate cu chimicale

Cele mai citite

Ca în fiecare an, apariția timpurie a tomatelor generează dispute între agricultori și specialiști. Toată lumea se teme de utilizarea chimicalelor pentru accelerarea coacerii legumelor, dar publicul ține cont tot mai puțin de aceste sfaturi și tot mai mult de prețuri.

Tomatele au nevoie de căldură, soare și apă, dar și de nutrienți, pentru a se coace bine. Ele fac parte dintr-o familie de plante care secretă solanină, un compus extrem de toxic pentru om, care este vizibil în special în părțile verzi ale tomatelor, vinetelor sau cartofilor. De aceea este necesar ca fructele sau părțile pe care le culegem pentru consum (bulbii în cazul cartofilor) să fie coapte sau să fie preparate termic. În cazul roșiilor, toate părțile verzi care pot fi vizibile cu ochiul liber sunt nerecomandate consumului uman. De aceea este bine să lăsăm tomatele să se coacă liber, sub soarele verii. Agricultorii sunt însă nerăbădători să vândă produsele pentru care au muncit toată primăvara, uneori încă din iarnă. De aceea folosesc și tehnici de stimulare a coacerii. Îngrășămintele sintetice sunt în acest moment cele mai folosite în România, pentru că sunt eficiente și ieftine. În același timp, insecticidele și pesticidele sunt și ele pe masa legumicultorilor, pentru a-și feri recolta de dăunători.

De partea cealaltă sunt consumatorii, care nu au habar de ce conține leguma pe care o consumă. În mod normal, regulile impuse de producătorii de substanțe folosite la tomate spun că între culegere și ultima stropire trebuie să treacă un timp suficient pentru ca aceste substanțe să fie eliminate din plantă. Foarte rar se întâmplă astfel.

În ultimii ani, un soi de tomate a reușit să atragă mai multe controverse decât oricare altul. Este vorba despre roșiile țuguiate, despre care specialiștii susțin că sunt așa din cauza substanțelor de coacere, iar agricultorii spun că așa este soiul. Adevărul este undeva la mijloc. Roșiile bulgărești în formă de inimă sunt la originea soiului care se găsește în piețele din România. Este unul din zecile de soiuri de tomate, în fiecare an rezultând noi încrucișări și variante, în serele și solariile legumicultorilor. Vârful pe care aceste roșii îl au și care este criticat de specialiști este specific acestui soi, însă creșterea accelerată ar putea fi la originea mărimii acestui țugui al roșiilor. Soiul Prekos este un hibrid, obținut prin tot felul de încrucișări, este un soi robust, rezistent și care generează o productivitate mare. Apariția acestui soi este datorată unei companii agricole de semințe, care spune că vârful este specific. O roșie din soiul Prekos ar trebui să cântărească în jur de 160 – 200 grame.

„Există un hibrid, dar nu românesc, unul bulgăresc care manifestă spontan, dar foarte rar, această caracteristiciă. În mod natural, acest moț asociat hibridului Prekos este puțin vizibil. Prekos este singurul hibrid care se vinde în România și are ușor această caracterisitică de mucron, dar nu pronunțată”, spune inginerul Costel Vânătoru, de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, pentru agrointel.ro. El susține însă că apariția unui țugui pronunțat este cauzată de substanțele cu care roșiile sunt tratate. „Sunt semne că aceste tomate au fost tratate cu stimulenți de fecundare, de polenizare și de maturare a fructelor”, susține Vânătoru.

Substanța cea mai cunoscută pentru stimularea coacerii este Ethrel sau Ethephon, o substanță special creată pentru coacerea fructelor și legumelor. După cum este explicat pe prospectul său, „Ethrel este un regulator versatil de creștere aplantelor care îmbunătățește colorarea și accelerează coacerea uniformă a fructelor”. Documentația acestei substanțe explică și cum acționează: „Penetrează în țesutul plantei și este trasportat și descompus progresiv în etilenă, care afectează posizitiv procesul de creștere”. Etilena este o substanță în prezența căreia se coc natural fructele și legumele. Ethrel contribuie artificial la crearea etilenei, așa cum steroizii contribuie artificial la dezvoltarea masei musculare la oameni. Ceea ce este interesant este faptul că la tomate Ethrelul se folosește după culegere, prin scufundarea roșiilor în lichidul preparat.

Folosirea excesivă a acestei substanțe a codnus la interzicerea ei pe anumite piețe. Deși nu există studii suficiente și relevante, informațiile preliminare arată că expunerea prelungită la agenții de coacere ar putea produce afecțiuni ale gâtului, aparatului respirator, ale aparatului digestiv și chiar cancer.

Dar nu doar Ethrelul este folosit pentru creșterea și coacerea roșiilor. O mulțime de stimulatori sunt disponibili pe piață, în magazinele de specialitate, la prețuri accesibile pentru orice agricultor. „Tomato Grow” este un produs de acest gen, pe care nu sunt detaliate substanțele componente, dar descrierea sa este relevantă: „Tomato Grow este un stimulator de legare și rodire pentru tomate formulat pe bază acizi humici, acizi fulvici, fosfor, potasiu și microelemente necesare creșterii, dezvoltării și rodirii”. De asemenea, este explicat și modul în care acționează: „Prin formularea sa, asigură tomatelor o creștere și dezvoltare sănătoasă, stimulează procesul de înflorire prevenind căderea florilor și fructelor abia formate, dezvoltă rădăcina și aparatul foliar și asigură plantei toți nutrienții necesari obținerii unei producții ridicate și a unor fructe mari și de o calitate superioară.”

Agricultorii din Piața Cibin cu care am discutat în piață susțin că fără aceste substanțe, fie ele de tratare pe perioada creșterii plantei, fie de stimulare a coacerii, nu ar putea face profit în activitatea lor. Agricultura este o activitate supusă riscurilor naturale, iar bolile, dăunătorii, ca și vremea imprevizibilă, pot ruina producția dintr-un an, lăsând familii de agricultori fără venituri. Nu toți își permit achiziția de astfel de substanțe, unele fiind scumpe pentru a fi utlizate în mod constant.

Pe de altă parte, consumatorii au dreptul să primească alimente fără substanțe care pot dăuna sănătății și chiar vieții, iar atunci când sunt folosite stimulente și alte substanțe chimice ar trebui să fie informați explicit despre aceste substanțe și despre efectele lor.

În ceea ce privește posibilitatea ca un consumator să poată vedea dacă o roșie a fost tratată cu substanțe de stimulare sau de protejare de dăunători, metodele sunt limitate. Printre detaliile vizibile se numără părțile verzi ale roșiilor, în zona cotorului sau la interiorul plantei. De asemenea, prezența unui mucus verde și a semințelor insuficient dezvoltate pot fi semne ale unei plante cu o coacere accelerată. Este dificil spre imposibil să poți verifica în piață tomatele pe care le cumperi, chiar și în cazul în care ai acordul vânzătorului. În ceea ce privește soiul de roșii țuguiate, acestea nu sunt nici singurele, nici cele mai afectate de utilizarea stimulenților de coacere. Toate soiurile crescute de agricultorii care vând roșii în Sibiu sunt tratate cu pesticide, insecticide și, uneori, cu stimulenți de creștere și coacere. La fel de bine, puțini sunt agricultorii care folosesc doar îngrășăminte și pesticide naturale, iar pe aceștia nu-i găsim, de obicei, în piețe.

Publicitate
Ultimele știri

Avertisment de ultimă oră al polițiștilor sibieni pentru șoferi, bicicliști și pietoni

Pe fondul instabilității atmosferice din aceste zile, polițiștii le recomandă șoferilor să circule cu viteză adaptată condițiilor meteo și...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect