Bolnavii internați în Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu vor avea parte și în sezonul rece de mâncăruri bogate în vitamine și nutrienți esențiali pentru recuperarea sănătății, după ce bucătăresele din blocul alimentar al unității sanitare au pregătit peste 600 de kilograme de legume conservate. Este vorba despre 300 de kilograme de salate de ardei gras și roșii, precum și pastă de ardei capia. În plus, în următoarea perioadă vor fi puse la murat aproximativ 400 de kilograme de varză.
„Calitatea îngrijirilor acordate pacienților internați în spitalul nostru, atât pe secția COVID, cât și pe secțiile NONCOVID, depinde într-o măsură importantă și de calitatea hranei, fiind esențială pentru îmbunătățirea sănătății lor. Tocmai de aceea, în meniurile oferite bolnavilor introducem fructe și legume proaspete, iar pentru sezonul rece bucătăresele noastre acoperă lipsa acestora prin prepararea unor conserve cu vegetale de toamnă cât mai variate. Practic, noi la spital ne străduim să pregătim provizii pentru iarnă, la fel cum preparăm și acasă”, a declarat Cristian Roman, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.
Pacienții internați la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu primesc zilnic trei mese principale (mic dejun, prânz, cină) și două gustări (la ora 10 și la ora 15).
„Prin legumele conservate pe care le adăugăm în mâncarea gătită în bucătăria spitalului reușim să aducem un plus de gust, vitamine (C, B1, B2, B12, PP, caroten – provitamina A) și minerale (fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor). De asemenea, salatele și pastele preparate contribuie la un aspect și o savoare sporită a meniurilor servite, îmbunătățind și apetitul bolnavilor”, spune Simona Luca, asistent medical de dietetică în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.
Printre mâncărurile gătite servite pacienților internați în spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu se numără ciorbele de legume, ciorbe de perișoare, supe cu găluște, la felul I, pentru prânz, iar la felul al doilea, tocăniță de pulpă de porc cu garnitură, papricaș de pui, mămăliguță cu brânză și omletă, spanac cu friptură de porc, varză a la Cluj, ficăței de pui cu cartofi țărănești sau piure, ardei umpluți, friptură de pulpe de pui cu pilaf de orez. De asemenea, pentru cină se pregătesc mâncăruri precum salată orientală cu ou, macaroane cu brânză, cartofi franțuzești, pilaf cu ciuperci, ficăței de pui cu cartofi piure sau cu mămăliguță etc.
Potrivit reglementărilor legale, nivelul alocațiilor de hrană pentru bolnavii spitalizați variază de la 16 lei/zi/ bolnavi TBC adulți, 15 lei/zi/bolnavi TBC copii, 15 lei/zi/ bolnavi hepatită și bolnavi diabet la numai 10 lei/zi/ pentru bolnavii adulți și copii internați cu alte afecțiuni, inclusiv COVID. Zilnic, mâncărurile sunt repartizate pe tipuri de meniuri, în funcție de afecțiunile de care suferă pacienții: COMUN, TBC, DESODAT, DIABET ȘI HEPATIC.
Conform Chestionarelor de satisfacție a pacienților, realizate lunar de către departamentul Managementul Calității din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, calitatea hranei este apreciată de toți bolnavii internați ca fiind „foarte bună” și „bună”.
Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a fost desemnat spital-suport pentru tratarea pacienților testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2, aflându-se astfel în linia întâi în tratarea pacienților cu Covid-19 depistați în județul Sibiu. Începând cu luna mai, moment în care unitatea sanitară a fost inclusă pe lista spitalelor care asigură asistență medicală pacienților cu coronavirus, medicii au tratat sute de bolnavi infectați cu virusul SARS-CoV-2, precum și pacienți NONCOVID cu alte afecțiuni respiratorii, inclusiv tuberculoză.
Peste 300 de pacienți cu COVID-19, la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu
Numărul persoanelor externate de la începutul anului 2020 a fost de aproape 1.800, peste 300 dintre aceștia fiind pacienți cu COVID-19.
Toți cei care doresc să susțină în continuare eforturile pe care în această perioadă de pandemie Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu le face pentru asigurarea unor condiții cât mai bune pentru pacienții internați pot face donații sau sponsorizări către asociația spitalului (Asociația Pneumologia – Cont RO46BTRL03301205S54494XX, deschis la Banca Transilvania – tel. 0269210979, [email protected]).