6.3 C
Sibiu
miercuri, noiembrie 27, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Sute de tineri și specialiști, informați despre violența sexuală

Cele mai citite

În perioada octombrie 2014 – iunie 2015, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.) demarează proiectul „Caravana de informare privind violența sexuală. Corpul meu îmi aparține”. Vor fi 10 localități din județele Sibiu (Sibiu, Cisnădie, Avrig, Săliște, Mediaș, Agnita) și Mureș, în care caravana se va deplasa și se va adresa unui public țintă. Beneficiari vor fi 700 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 29 de ani și 50 de specialiști care pot îndruma victima, așa cum sunt asistenţii sociali, psihologii, medicii, poliţiştii. Informarea se va face în două sesiuni. Una de 90 de minute pentru tineri, timp în care va avea loc proiecția filmului educativ „Corpul meu îmi aparține”, urmată de o discuție despre formele violenței sexuale identificate în situațiile ilustrate în film (abuz în familie, hărțuire la locul de muncă, tentativă de viol în cuplu, comportamente de risc versus comportamente pozitive, prevenirea violenței sexuale prin descurajarea comportamentelor agresive). În cadrul celei de-a doua sesiuni, cea dedicată specialiștilor, vor avea loc întâlniri la nivel local cu asistenți sociali, cadre medicale, psihologi, polițiști și preoți, axate pe evitarea victimzării secundare, înţelegerea cauzelor şi efectelor violenței sexuale și îndrumarea victimelor spre servicii de suport. A.L.E.G. subliniază că din 2015 România are obligaţia de a implementa Directiva 2012/29/EU privind victimele infracţiunilor, care se referă în mod distinct la violenţa de gen, iar poliţia şi tribunalele din România vor trebui să îndrume victimele infracţiunilor „cu risc ridicat de victimizare secundară”, aşa cum e violenţa sexuală, spre servicii de asistenţă specializate.
Aproximativ 13.500 de femei din Sibiu au fost agresate. Majoritatea nu recunosc
Din sondajele citate de asociație, reiese faptul că 6% dintre femeile din România au fost supuse la o formă de violență sexuală, după vârsta de 15 ani. 24% dintre femei spun că au fost supuse la violență fizică sau sexuală de către un adult înainte de vârsta de 15 ani (conform unui studiu din 2014 al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene). Asta înseamnă că aproximativ 13.500 de femei doar în judeţul Sibiu. „Majoritatea acestor cazuri rămân însă neraportate iar agresorii pot continua nestingheriți să abuzeze. Când ne referim la violență sexuală vorbim nu doar de viol, ci de orice relaționare de natură sexuală ce nu este bazată pe consimțământ – săruturi și atingeri nedorite, exhibiționism, adresări obscene. Poate avea loc pe stradă, la locul de muncă, la școală sau în familie. Chiar și pe internet. De ce tac victimele? Din cauza normelor sociale (ce fac ca ruşinea şi vina să planeze asupra victimei şi nu a agresorului), din cauza dublei victimizări (când o victimă care depune plângere este supusă la noi situaţii traumatizante pe parcursul procedurilor pe care le are de parcurs) şi din cauza lipsei serviciilor specializate unde victimele să beneficieze de suport şi consiliere, să fie ascultate și îndrumate fără a fi blamate sau judecate”, spune Camelia Proca, Director A.L.E.G..
Mai mult de 80% dintre victime nu raportează abuzul săvârşit asupra lor şi nu discută cu alte persoane despre ceea ce li s-a întâmplat. De aceea, acociația subliniază faptul că, cel mai important și primul pas pentru ca o victimă a violenței sexuale să depășească trauma, este să vorbească despre ceea ce i s-a întâmplat cu cineva care o ascultă fără să o judece.
În acest sens, A.L.E.G. a demarat, în 2014, un serviciu pilot de consiliere care
oferă gratuit consiliere psihologică, asistență și reprezentare juridică, inclusiv decontarea certificatelor medico-legale pentru victimele violenței sexuale. Pentru a ușura accesul victimelor la informare, asociația a demarat primul serviciu din România de consiliere online pe tema violenței sexuale, unde victimele pot discuta în timp real cu un psiholog, sub protecția anonimatului. Victimele accesează serviciul prin
înregistrare pe platforma disponibilă pe site-ul http://aleg-romania.eu/consiliere/, care suplinește lipsa unor linii telefonice de urgență specializate pentru victime, așa cum prevede legislația de la nivel european.
Proiectul „Caravana de informare privind violența sexuală” este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, iar suma alocată acestui proiect este 67 500 de Euro.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

VIDEO: Contract de 5 milioane de lei pentru dotarea școlilor din Mediaș

Miercuri a fost semnat la sediul municipalității medieșene un nou contract de achiziție din cadrul proiectului de dotare a...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect