6.3 C
Sibiu
marți, aprilie 8, 2025

TABEL 15 analize propuse de biochimiști pentru depistarea și monitorizarea COVID-19. Ce se întâmplă în corpul uman după infectare

Cele mai citite

Ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor în Sistemul Sanitar din România a transmis un set de informații precum și o listă de 15 analize medicale importante în depistarea COVID-19, boala produsă de virusul SAS-CoV-2 (noul coronavirus). Potrivit biologilor, chimiștilor și biochimiștilor din sistemul sanitar, analizele pot fi efectuate în orice laborator din România, dar nu înlocuiesc testul RT-PCR.
Testul PCR de depistare a virusului care produce COVID-19 este singurul care poate da diagnosticul unei persoane infectate, însă biochimiștii au stabilit că probele pot da erori fals negative, în multe cazuri. De exemplu la probele recoltate din exudat faringian doar 32% din probele pacienților bolnavi se pozitivează la test. Asta înseamnă că diagnosticul poate fi eronat. În ajutorul acestor teste, dar și pentru monitorizarea pacienților confirmați, biochimiștii propun analize uzuale care acoperă transformările dramatice care se petrec în organismul unui blonav de COVID-19.
Organziația profesională a biochimiștilor, biologilor și chimiștilor care activează în sistemul sanitar din România (OBBCSSR) a transmis o propunere către Ministerul Sănătății cu un ”Protocol cu 15 analize medicale uzuale importante în COVID-19” care pot fi efectuate în toate laboratoarele de analize medicale din România. De asemenea, a fost publicat un ghid pentru aplicarea acestui protocol. După cum se arată în document, aplicarea”Protocolului cu 15 analize medicale uzuale importante în COVID-19” în orice spital din România va permite medicilor clinicieni să:
– identifice pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2;
– monitorizeze evoluția COVID-19;
– anticipeze un prognostic favorabil/nefavorabil în COVID-19.

Biochimiștii, biologii și chimiștii reamintesc și că cele 15 analize medicale NU înlocuiesc metoda rRT-PCR, singura metodă de diagnostic COVID-19 recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății (O.M.S).
Organizația bilogilor din sistemul sanitar informează și prin acest ghid că rata pozitivării în COVID-19 în cazul depistării virusului SARS-CoV-2 prin utilizarea metodei rRT-PCR din diferite produse biologice variază de la 93% în lavajul bronhoalveolar, la o pozitivare de 62% în spută, de 32% în exsudatul nazal, ș.a., după cum se poate constata din tabelul de mai sus.
Pe baza experienței practice deja acumulate în lupta cu noul coronavirus se pare că unul din cinci teste de laborator este FALS negativ prin testarea rRT-PCR recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (O.M.S), mai arată biochimiștii în ghidul publicat. Oamenii de știință din întreaga lume sunt preocupați să găsească alte metode de laborator care pot ajuta medicii clinicieni pentru un diagnostic rapid și corect, pentru stadializarea și monitorizarea evoluției COVID-19.
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că cea mai bună soluție de diagnostic în COVID-19 ar putea fi combinarea celor două metode de testare, rRT- PCR și IgM/ IgG.
Ghidul OBBCSSR mai prezintă specialiștilor și medicilor și alte seturi de analize, cu valori care scad sau care cresc la pacienții cu COVID-19 și care pot ofeir informații suplimentare pentru evoluția bolii.
Ghidul complet pote fi consultat aici

Publicitate
Ultimele știri

Premii 2X, adică 30 de Premii pentru Participanții la Crosul copiilor

Veste mare pentru toți participanții la Crosul Copiilor din parcul SubArin. Organizatorii au decis să dubleze premiile pentru Crosul...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect