Managerul Spitalului Județean Sibiu, Vasile Spinean, a anunțat că au fost deblocați banii pentru modernizarea Maternității din Sibiu, proiect realizat de Ministerul Sănătății cu fonduri de la Banca Mondială. Începute în anul 2011, lucrările de reabilitare au fost suspendate anul trecut din cauză că firma care a contractat lucrarea nu a mai fost plătită. În tot acest timp, Maternitatea din Sibiu a mai avut la dispoziție numai aproximativ 40% din spații, ajungându-se ca într-un salon să fie internate chiar și câte 5 mame, plus bebelușii lor.
„La Maternitate, am reușit să deblocăm finanțarea, avem promisiunea că în măsura în care reușim să punem la dispoziția constructorilor spațiul de lucru, vom reuși să îl finalizăm pănă la sfârșitul acestei veri.Termenul este 30 august. Față de nivelul de lucrări la care suntem astăzi termenul este destul de strâns, dar la întâlnirea de săptămâna trecută cu constructorul, consultantul și reprezentantul Ministerului Sănătății, ne-au asigurat că vor fi în regulă”, a declarat Vasile Spinean.
Pentru a putea fi dat în lucrul etajul I, o parte din cabinetele asistentelor și biroul de internări/externări au fost mutate încă de weekendul trecut la parterul Maternității, unde în anii trecuți funcționa Policlinica.
„Deja weekendul precedent, ca să putem da un etaj în lucru am mutat zona funcțională a Maternității, zona de internări, externări, cabinete, locațiile asistentelor, a tutuor celor care vin în suport, în fosta Policlinică, la parterul clădirii respective – pentru că luni trebuia pus acest nivel la dispoziția constructorilor.(…) Au venit forțe care pot să lucreze, problema a fost de finanțare”, a mai explicat Vasile Spinean.
Potrivit managerului unității medicale, în data de 15 mai se vor da în folosință cele 3 nivele care au fost în șantier până acum, urmând ca în 30 august să fie finalizat întreg proiectul de modernizare a Maternității. În acest moment, lucrările sunt realizate în proporție de 30%.
Valoarea proiectului – 16,3 milioane de lei
Lucrările la Maternitatea din Sibiu au început în 24 iulie 2011, suma totală contractată de Ministerul Sănătății de la Banca Mondială fiind de 16,3 milioane de lei. Potrivit directorului administrativ al Spitalului Clinic Județean Sibiu, Pavel Bichicean, la dispoziția constructorului s-au pus etajele 2, 3 și 4 din corpul A al blocului Materno-Infantil, respectiv jumătate din cele 3 nivele. Până în prezent, în aproape 3 ani, lucrările au fost realizate doar în proporție de 30 %, deși termenul de finalizare inițial a fost stabilit pentru 6 ianuarie 2014. Reparațiile au fost sistate în luna iunie 2013, lucrările fiind blocate, din cauză că firma de construcții a reziliat contractul pentru 4 maternități din țară, printre care și Sibiul, pe motiv de neplată a unor categorii de lucrări de către Ministerul Sănătății.
Maternitate la standarde europene
După terminarea lucrărilor, secțiile clinice Obstetrică-Neonatologie ar trebui să îndeplinească standarde europene, de tipul unui hotel de 3 stele. Astfel, la etajul 2 va funcționa secția Obstetrică Patologică, având 23 de saloane, cu 3 paturi fiecare, dotate cu grup sanitar propriu, iar la etajul 3 va fi secția de Obstetrică Fiziologică, având 22 de saloane cu 2 paturi cu grup sanitar propriu, precum și 2 saloane cu 2 paturi și 2 pătuțuri – sector aseptic. În plus, la etajul 4 va funcționa secția de Neonatologie, cu 3 saloane cu 4 incubatoare și alte 2 saloane cu 9 incubatoare pentru prematuri.
La Maternitatea din Sibiu, media anuală de nașteri este de aproape 2 700 de nou-născuți.