Începând de sâmbătă, 20 martie, de la ora 16, comuna Tilișca (localitățile Tilișca și Rod) intră în carantină timp de două săptămâni, iar polițiștii și jandarmii sibieni vor fi mobilizați în misiuni de verificare a măsurilor dispuse.
În această perioadă, pentru protecția persoanelor din cele două localități, sunt realizate dispozitive care să prevină orice incident și care să intervină în cazul nerespectării măsurilor instituite. Astfel, în comuna Tilișca vor fi instituite două filtre rutiere, unul la intrarea în localitatea Tilișca dinspre Săliște, iar unul la ntrarea în localitatea Rod dinspre Jina.
Șoferii vor avea la dispoziție o rută ocolitoare a comunei Tilișca, respectiv Drumul Județean 106E Poiana Sibiului – Drumul Județean 106G Dobârca – Drumul Național 1 Apoldu de Sus – Drumul Național 1 Săliște.
„Membrii comunității trebuie să țină cont de faptul că, în intervalul orar 6-22, în interiorul zonei carantinate, se poate circula doar în anumite situații prevăzute de actul normativ, printre care amintim deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asigurarea de bunuri de strictă necesitate, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată sau nu se poate realiza de la distanță, deplasarea în scopul donării de sânge, în scop umanitar sau de voluntariat, pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți sau pentru alte motive justificate cum ar fi îngrijirea copiilor, a vârstnicilor, a persoanelor bolnave ori în caz de deces al unui membru de familie.
În intervalul orar 22-6 este permisă circulația persoanelor numai în interes profesional, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată sau realizată de la distanță, respectiv pentru deplasări scurte, în apropierea locuinței, legate de activitatea fizică a persoanelor sau pentru nevoile animalelor de companie. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator, cu precizarea programului de lucru, sau o declaraţie pe propria răspundere cu precizarea intervalului orar necesar desfășurării activității.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, cetățenii sunt obligați să prezinte, la cererea reprezentanților autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil. Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura, precum și intervalul orar necesar desfășurării activității. Facem apel la cetățeni să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică, pentru a-și proteja propria sănătate și viață, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur”, a precizat Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.