-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Tot ce trebuie să știm despre Rinita Alergică aflăm Dr. Mioara CRISTEA, Medic Primar Alergologie şi Imunologie Clinică – CLINICA MISAN MED

Cele mai citite

Rinita alergică (RA) este definită clinic ca o afecţiune simptomatică a mucoasei nazale, indusă de inflamaţia IgE – mediate după expunerea la alergeni.
Simptome: rinoree  apoasă, prurit  nazal, obstrucţia  nazală şi strănutul în salve (cca 25 ori) cu o durată de cel puţin o oră, în majoritatea zilelor, revesibilă spontan sau sub tratament. Conjuctivita alergică însoţeşte RA în aproximativ 50% din cazuri, fiind o asociere tipică în alergia sezonieră la polen; iar peste 70% din pacienţii cu rinită alergică au astm bronşic alergic.
Diagnosticul de polinoză este de obicei evident şi se pune pe baza apariţiei simptomelor: strănut, rinoree, nas înfundat, prurit ocular, nazal, al palatului moale, lacrimare şi la unii pacienţi  respiraţie şuierătoare cu senzaţie de constricţie toracică (astm alergic sezonier).
Simptomele cronice de nas înfundat cu rinoree, strănut sugerează diagnosticul  de rinită cronică persistent (perenă). Totuşi, se face diagnosticul diferenţial cu alte cauze (infecţii, defecte anatomice. Cea mai comună cauză este praful de casă (acarieni) şi alergeni de origine animală (câini, pisici, animale de companie). Alergia la praf se accentuează în funcţie de momentul zilei (se accentuează noaptea şi dimineaţa devreme) sau cu anotimpul, cu un anumit loc (la lucru sau acasă), cu administrarea de betablocante sau aspirină.
Polenizarea la noi în ţară cuprinde sfârşitul iernii şi primăvara timpurie când înfloresc arborii (arini, aluni şi mesteceni) – decembrie-aprilie – după care urmează unii pomi fructiferi, (castan salcâm, soc, tei), polen de graminee (iarbă de gazon) polenul de ierburi (parietaria, artenisia, ambrozia). O nouă sursă sunt plantele ornamentale din păduri şi parcuri.
Pacienţii cu rinită alergică pot prezenta simptome la nivelul cavităţii bucale (prurit, edem, eritem) la ingestia unor fructe sau legume (cross reactivitate între polen şi diferite alimente).
Diagnosticul  se poate confirma prin teste cutanate (prik test) determinarea anticorpilor Ig în sânge eczemă severă sau pacientul ia antihistaminice).
Pacientul cu polinoză trebuie să evite plimbările în parcuri sau spaţii larg deschise (în special seara când cantitatea de polen este maximum) folosirea ochelarilor de soare, închiderea geamurilor la maşini, închiderea ferestrelor înainte de culcare. Pentru evitarea mucegaiurilor este necesară o bună ventilare a încăperilor umede, evitarea plantelor în casă şi a covoarelor în baie şi bucătărie; familia pacienţilor alergici trebuie sfătuită să nu ţină animale cu blană în casă; în ceea ce priveşte acarienii, ei se află în saltele, perne, cuverturi, covoare, tapiţerii.
Tratamentul se face în funcţie de gravitate a simptomelor: AH + corticosteroizi pentru obsturcţie nazală. Imunoterapia  presupune administararea repetată a unui alergen în doze crescânde, ceea ce ameliorează simptomele prin induc­ţia unei toleranţe imunologice specifice.
CLINICA MEDICALĂ MISAN MED SIBIU
Adresa: Strada Hipodromului Nr. 3B, Sibiu, România
Telefon:
+40 369 801 555
+40 269 245 516
+40 748 200 207
Fax: +40 369 801 805
E-mail:
[email protected]
[email protected]

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect