Noi cercetări prvind posibilitatea tratării cataractei fără chirurgie, doar cu ajutorul unor picături, arată că în acest moment această soluție nu este viabilă. Inițial, lanosterolul a fost considerat tratamentul miraculos ce ar putea fi folosit pentru tratarea cataractei fără operație.
Paradigma potrivit căreia cataracta este ireversibilă și că recuperarea vederii la un bolnav de cataractă se poate face doar cu o ntervenție chirurgicală rămâne în vigoare după ce miraculoasa substanță lanosterol a fost testată pe șoareci. Cercetătorii au indus cataracta șoarecilor din laborator, apoi au încercat să facă reversibil procesul cu ajutorul lanosterolului, un steroid ce fusese studiat pe câini cu rezultate încurajatoare. Acesta nu a reușt să reducă opacitatea cristalinului, iar acest lucru s-a petrecut și pe studiile realizate pe cristalin uman. Au fost făcute teste pe un cristalin al unei persoane de 47 de ani și pe unul al unei persoane de 60 de ani, dar nu s-a înregistrat niciun progres, nici de reducere a proteinelor insolubile, nici de creștere a proteinelor solubile.
În 2015, o echipă de oftalmologi și biologi moleculari din San Diego a dezvoltat o formulă de picături pentru ochi, pe bază de steroizi, ce reușea să elimine cataracta. Potrivit rezultatelor studiilor făcute de cercetători, soluția reușise să dizolve fragmentele de proteină acumulate în ochi și să ducă la vindecarea afecțiunii. Numai că, la momentul respectiv, metoda fusese testată pe iepuri și câini, cu rezultate promițătoare. După doar o săptămână, 11 din cei 13 iepuri testați au arătat semne semificative de ameliorare a cataractei și au trecut de la o formă severă a bolii la una medie. După șase săptămâni a fost constatată o clarificare semnificativă a cristalinului și pentru câinii testați.
Substanța a fost creată be baza unui steroid natural, cunoscut sub numele de lanosterol. Cercetătorii au dezvoltat această formulă după ce au analizat cazul a doi frați ce aveau cataractă, fără ca părinții lor să fi suferit de acestă afecțiune. Frații aveau o mutație ce oprea producerea de lanosterol, ce nu era întâlnită la părinți. Astfel, oamenii de știință au făcut legătura între cataractă și producerea de lanosterol.
Cataracta este o boală de vedere cauzată de fragmente de proteine care se acumulează cu timpul în interiorul cristalinului (lentila ochiului). Momentan, singura modalitate de a îndepărta neclaritatea este operația. Intervenția chirurgicală este, însă, adesea prea costisitoare pentru pacienți, în special în țările subdezvoltate, unde nu există acces la îngrijiri medicale elementare.
Există mai mult de 285 de milioane de oameni, la nivel mondial, cu probleme de vedere. Potrivit Fundației Fred Hollows, aproximativ 32.4 milioane de persoane din întreaga lume sunt nevăzătoare. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cataracta este cea mai răspândită cauză de orbire la nivel mondial (51% din cazuri). Mai mult de jumătate din americanii trecuți de 65 de ani suferă de cataractă. În ţara noastră, operația de cataractă este cea mai frecventă intervenţie chirurgicală după colonoscopie, potrivit doctorului Călin Tătaru, Preşedintele Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă.