Specialiștii Casei Județene de Asigurări de Sănătate trag un semnal de alarmă atât în ceea ce privește sănătatea populației cât și în privirea fondurilor folosite pentru tratarea pacienților cu diabet. Medicii spun că sedentarismul și alimentația nesănătoasă duc la creșterea accelerată a numărului de îmbolnăviri.
”Programul național de diabet este cel mai mare program derulat ca și număr de pacienți și al doilea ca și nivel de finanțare. Dacă diabetul de tip I care apare încă din copilărie are cauze necunoscute, diabetul de tip II, înâlnit în peste 90% din cazuri este în mare parte rezultatul obezității, alimentației nesănătoase, sedentarismului iar schimbările din în modul de viață din ultimul timp a dus la creșterea numărului de persoane. Comparativ cu aceași perioadă din 2017 numărul de pacienți a crescut de la 16.997 la 17.865.”, spun reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Sibiu.
Creditele de angajament alocate programului național de diabet se ridică pentru 2018 la valoarea de 25.844.110 lei din care numai pentru medicamente se cheltuiește suma de 23.042.550 lei. Alti 2,6 milioane de lei merg către achiziția de teste și materiale sanitare, aproape 88.00 sunt folosiți pentru dozarea hemoglobinei glicolizate și alți 30.790 lei pentru seturi de consumabile și pompe de insulină.
În ceea ce privește programul oncologic, pentru tratamente medicamentoase costurile sunt undeva la 26.000.000 de lei. Alți 10.390.020 de lei sunt alocați pentru radioterapie.
Pentru anul 2018 s-au încheiat contracte de angajament în valoare totala de 110.853.570 de lei. Banii sunt folosiți pentru finanțarea celor 9 Programe Naționale de sănătate publică. Între acestea se numără și programele oncologice sau de diabet. Lor li se adaugă Programul Național de Boli Cardiovasculare, Cel de Boli Rare, cel de afecțiuni endocrine sau cel de tratament al hemofiliei, cel de Ortopedie sau de supleere al funcției renale.