12.4 C
Sibiu
marți, aprilie 22, 2025

Tratamentul endodontic la copii

Cele mai citite

Afecțiunile pulpare ale dinților de lapte sunt frecvent întâlnite, cu un tablou clinic mai puțin zgomotos decât la adulți datorită anatomiei diferite a dinților de lapte față de cei permanenți. O altă deosebire este în evoluția unei carii la dinții de temporari, care merge rapid înspre afectarea nervului dintelui. Principalul simptom este durerea, care poate să fie declanșată sau spontană. Tratamentul endodontic (tratamentul de canal) este o modalitate eficientă de a pune capăt durerilor dentare pe dinții temporari, dar și de a impiedica pierderea lor prematură din cauza cariilor sau a unei traume.
De ce să salvăm dinții de lapte?
Multi părinți se întreabă însă de ce să recurgă la tratamentul endodontic dacă este afectat un dinte de lapte care va cădea oricum peste câțiva ani. Este adevărat ca dinții temporari (de lapte) sunt înlocuiți de cei definitivi. Cu toate acestea, există câteva motive importante pentru care, dacă apar carii sau infecții, trebuie să încercăm să-i salvăm prin tratament endodontic în loc să-i extragem pur si simplu, în ideea că oricum vor fi înlocuiți. Printre acestea se numară și faptul că pentru copii, dinții temporari au aceleași funcții pe care le au dinții definitivi pentru adulți – un dinte lipsă poate cauza la orice vârstă probleme de vorbire și hrănire. Dinții temporari au de asemena un alt rol important: servesc drept ghid pentru poziționarea corectă a dinților definitivi, distrugerea/extracția lor înainte de vreme ducând la pierderea spațiului pentru dinții definitivi. Dacă dinții de lapte nu sunt acolo pentru a-i ghida, cei permanenti au tendința de a erupe într-un mod necorespunzator, de multe ori fiind înclinați sau înghesuiti.Acest lucru duce la probleme de ocluzie (mușcătură), care necesită ulterior corecția cu aparat dentar.În plus, un dinte afectat de carie poate cauza stări de nervozitate și neliniște copilului, în stadiul în care s-a ajuns la afectarea pulpei.  Dacă acest dinte nu este tratat  printr-un tratament endodontic corespunzător, perioada până la înlocuirea dintelui de lapte cu cel defintiv poate să fie solicitantă.Dintele va fi supus unor reacutizari ale infecției, cu abcese repetate, dureri si disconfort.Tratamentul se desfășoară în câteva ședințe,fiind necesar să avem răbdare pănă la remiterea completă a simptomelor, pentru a putea finaliza acel dinte cu o obturație (plombă). Menționez de asemenea că deși este un proces mai de durată, nu este dureros sau inconfortabil pentru micuțul pacient. Ulterior acel dinte se va monitoriza prin controale de rutină odata la 6 luni, până la schimbarea lui.
Și pentru că este mai ușor să previi decât să tratezi fiecare dintre noi putem devenii ‚medicii’ copiilor noștri, prin asigurarea unei igiene riguroase, o alimentație sănătoasă și controale periodice la medicul dentist.
Dr. Roxana Banciu
Medic rezident endodonție
Centrul de Îingrijire Dentară UNIQUE SMILE
Str. Triajului nr. 67. Șelimbăr, Sibiu
Tel programări: 0747.071.986

Publicitate
Ultimele știri

Decesul Papei Francisc. Planuri funerare și ritualuri de rămas bun

Decesul Papei Francisc, îndrăgitul lider al Bisericii Catolice, a întristat întreaga comunitate mondială. Suveranul pontif, în vârstă de 88...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect