Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a decis închiderea tuturor școlilor din România pentru o săptămână, începând de miercuri, 11 martie, potrivit primelor informații din comitet. Măsura ar putea fi prelungită, dacă e cazul. Informațiile au fost anunțate oficial, într-o conferință de presă, de Ludovic Orban.
Ministrul Sănătății, Victor Costache, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela și premierul interimar Ludovic Orban au discutat astăzi propunerea suspendării cursurilor școlare pentru o perioadă de aproape două luni, pentru a reduce riscul de răspândure a coronavirusului. Pentru moment nu s-a aprobat decât o închidere de o săptămână, dar se ia în calcul modificarea anului școlar, inclusiv prin reprogramarea vacanțelor, astfel încât să fie cât mai puțin afectată programa școlară din acest an.
De asemenea, au fost luate alte măsuri, în special de interzicere a transportului de persoane din Italia, dar și pentru magazine și alte organizații.
Raed Arafat a fost cel care a recomandat oficial măsura printr-un proiect de hotărâre. Ludovic Orban a declarat că este analizată închiderea școlilor și grădinițelor din întreaga țară, dar este o măsură care trebuie pregătită.
Inițial, premierul interimar Orban a spus că nu este de acord cu propunerea. “Măsura lipsește elevii de posibilitatea de a primi toate informațiile. Este o măsură care trebuie pregătită. Ce fac copiii care nu se duc la școală? Există bunici peste tot care pot sta cu ei?”, a afirmat Ludovic Orban.
Ce măsuri au fost aprobate:
- închiderea unităților școlare publice din învățământul preșcolar (grădinițe), primar, gimnazial, liceal, post liceal și profesional, începând din data de 11.03.2020 până la data de 22.03.2020. Recomandarea fermă către copii și părinții acestora de a petrece cât mai mult timp la domiciliu, evitând spațiile publice aglomerate.
- sistarea, până la 31.03.2020, a stagiilor în spitale pentru cursanții școlilor postliceale.
- Se propune, spre aprobarea CNSSU, transmiterea recomandării, către unitățile superioare de învățământ publice și private, de a organiza cursurile la distanță, atunci când este posibil.
- instituirea obligației pentru unitățile de alimentație publică (ex. hyper-market, super market, market, magazine de cartier etc) de a lua măsuri în privința:
– dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (ex. cărucioare, coșuri de cumpărături, clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.), în special în zona caselor de marcat,
– instituirea de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane în spațiile comerciale.
- obligarea furnizorilor publici și privați de transport de persoane la dezinfectarea frecventă a spațiului (ex. bare de susținere, uși, scaune etc), de preferat după fiecare ciclu de transport.
- obligarea tuturor instituțiilor publice și private de a asigura, la toalete, materiale destinate igienei personale (săpun, prosoape hârtie, uscătoare de mâini), dezinfecția frecventă a clanțelor ușilor, precum și a altor suprafețe expuse (mese conferință, birouri etc).
- transmiterea unei circulare către instituțiile publice și private în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal, în temeiul dispozițiilor art. 108 -110 din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii coroborat cu art. 2 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, acolo unde este posibil.
Articol în curs de actualizare.