Ministerul Sănătății pregătește un program-pilot de vaccinare antigripală în farmacii pentru o perioadă de șase luni.
Măsura este trecută într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătății, “pentru aprobarea organizării și funcționării unui program pilot de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor comunitare”.
Farmaciile în care se vor putea vaccina oamenii trebuie să fie dotate cu facilități și resurse adecvate pentru efectuarea acestui serviciu. Spațiul dedicat al farmaciei pentru furnizarea serviciului de vaccinare trebuie să aibă: o zonă adecvată pentru efectuarea serviciului de vaccinare și echipamente potrivite.
Farmaciștii care doresc să participe la programul pentru administrarea vaccinului gripal în farmaciile trebuie să obțină un certificat de absolvire a unui program de pregătire postuniversitară de vaccinare împotriva gripei sezoniere, cu o durată de minimum 5 zile, organizat de instituții de învățământ superior cu profil medico-farmaceutic acreditate.
“Programul pilot se derulează pe o perioadă de 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin”, prevede proiectul de act normativ.
Autorizarea farmaciilor pentru a desfășura activitatea de vaccinare va fi realizată de către Ministerul Sănătății, prin Direcția Farmaceutică și a Dispozitivelor Medicale.
“Dacă farmacia îndeplinește condițiile de autorizare, în termen de maximum 15 zile de la data primirii cererii și a documentației aferente, Ministerul Sănătății prin Direcția Farmaceutică și Dispozitive Medicale va înscrie ca mențiune la autorizația de funcționare permisiunea ca farmacia comunitară să desfășoare activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere și o va comunica către solicitant”, se arată în proiectul de ordin.
Lista farmaciilor comunitare care sunt autorizate să desfășoare activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere va fi publicată pe site-ul Ministerului Sănătății.
Costul vaccinului și al serviciului de vaccinare vor fi suportate de persoana vaccinată, precizează actul normativ.