Creșterea numărului de cazuri COVID din ultimele zile, la nivel național și local, a generat o creștere ușoară a interesului sibienilor pentru vaccinuri, însă atenția le-a fost îndreptată către vaccinurile clasice, pe bază de virus. Medicii de familie au înregistrat o creștere vizibilă a numărului de vaccinați cu Johnson&Johnson.
Numărul celor vaccinați cu Hohnson&Johnson s-a apropiat de cel al persoanelor care au ales pentru imunizare Pfizer, după cum reiese din datele oficiale. Speriați de valul al patrulea, unii dintre sibienii care se tem de vaccinurile mRNA au preferat doza unică de la Johnson&Johnson. Dacă la 1 septembrie, se mai vaccinau 73 de persoane cu Johnson, ieri numărul acestora a crescut la 120, cu doar 13 mai puțini decât cei care au preferat Pfizer. Numărul acestora din urmă a scăzut constant în ultimele luni, după ce la 1 iulie se vaccinau 344 de sibieni, într-o zi, iar la 1septembrie – 173. Ieri, doar 143 au ales acest vaccin.
De la debutul campaniei de vaccinare și până în prezent, la nivelul județului Sibiu s-au administrat 256.809 doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2, fiind imunizate, în total, 135.848 persoane cu prima doză de vaccin și 120.961 persoane cu cea de-a doua doză.
Vaccinul Johnson&Johnson este preferat de unele persoane deoarece se administrează într-o singură doză, care, teoretic, le asigură un nivel de vaccinare apropiat de celelalte vaccinuri. În același timp, structura acestui vaccin, una clasică am putea spune, care are la bază o formă inofensivă a virusului SARS-COV-2, nu este considerată periculoasă, așa cum sunt considerate vaccinurile pe bază de ARN mesager. În același timp, informațiile controversate legate de posibilele efecte secundare ale vaccinului Astra Zeneca au schimbat ierarhia în preferințele românilor. Nu în ultimul rând, vaccinul Johnson&Johnson se poate adminsitra la medicul de familie, care poate oferi mai multă încredere pacienților.
De la începutul lunii septembrie, în Sibiu s-au vaccinat 2.401 doze de vaccin, din care doar 821 au primit două doze de vaccin. Diferența este dată de cei care așteaptă programarea pentru a doua doză, dar și de cei care au făcut vaccinul Johnson&Johnson.
Centrele de vaccinare în care se fac preponderent vaccinuri, în județul Sibiu, au rămas cele din Parcarea Teatrului, Sibiu, din Shopping City Șelimbăr, cel de la sala de sport Octavian Șerban, Mediaș, și la Spitalul Militar Sibiu. La acestea se adaugă medicii de familie, care păstrează un număr ridicat de persoane vaccinate, zilnic.
După cum arată statisticile, de la debutul campaniei de vaccinare, au fost raportate numai 73 cazuri de reacție adversă post-vaccinală în primele 15 minute de la administrarea serului imunizant, din care 53 pentru vaccinul produs de Pfizer, 6 pentru vaccinul produs de AstraZeneca, 13 pentru vaccinul produs de Johnson&Johnson și 1 pentru vaccinul produs de Moderna.
Până în acest moment nu au existat în România decese produse de vaccinurile anti-COVID.