-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Vaccinurile anti-COVID sub formă de plasture, care durează zeci de ani, încep testele clinice

Cele mai citite

Companiile pharma continuă cercetările pentru a putea aduce pe piață cel mai eficient vaccin împotriva virusului care ne îmbolnăvește de Covid-19. În Marea Britanie încep testele cu o nouă generație de vaccinuri, administrate printr-un plasture.

Noile vaccinuri anti-Covid țintesc virusul SARS-COV-2 cu ajutorul celulelor T, care pot oferi o imunitate mai puternică, mai lungă, iar stresul unei injecții va dispărea, după cum susțin cei care le-au creat. Emergex, companie britanică specializată în dezvoltarea de vaccinuri, pregătește testele clinice cu noile vaccinuri, pe bază de plasturi, după cum a anunțat compania pe propriul site.
Vaccinurile Emergex pregătesc celulele T pentru a elimina celulele infectate din organism rapid după infecție, împiedicând astfel înmulțirea virusului și apariția bolii. Ideea aparține profesorului Thomas Rademacher, directorul executiv al firmei și profesor emerit de medicină moleculară la școala de medicină a University College London. Mecanismul creat de Rademacher se bazează pe faptul că celulele T stimulate de vaccin găsesc și distrug celulele infectate. Vaccinurile precum Pfizer/BioNTech și AstraZeneca/Oxford se bazează în primul rând pe anticorpi, și în secundar pe un răspuns al celulelor T.
Emergex a primit undă verde din partea autorității elvețiene de reglementare a medicamentelor pentru a efectua primele teste pe oameni în Elveția, la Lausanne, la care vor participa 26 de persoane ce vor primi o doză ridicată și una redusă din vaccinul său experimental Covid-19, începând cu 3 ianuarie. Primele rezultate vor fi disponibile în luna iunie 2022., scriu și jurnaliștii de la The Guardian, citați de Hotnews.
Reprezentanții companiei care a cerut autorizarea spun că „este pentru prima dată când un organism de reglementare a aprobat intrarea în studii clinice a unui vaccin Covid al cărui unic scop este de a genera un răspuns țintit al celulelor T în absența unui răspuns al anticorpilor, iar aceste celule T caută celulele infectate și le ucid.”
Vaccinurile actuale contra Covid-19 provoacă, în principal, un răspuns cu anticorpi care se diminuează în timp, ceea ce înseamnă că oamenii au nevoie de vaccinuri de rapel pentru a menține protecția împotriva virusului.
Vaccinul Emergex funcționează diferit, prin uciderea rapidă a celulelor infectate. Acest lucru înseamnă că ar putea oferi o imunitate de durată mai lungă – posibil timp de zeci de ani – și ar putea fi, de asemenea, mai bun în combaterea mutațiilor virusului, a spus Cohen.
Un studiu publicat în revista Nature a arătat că unele persoane se confruntă cu o „infecție abortivă”, în care virusul intră în organism, dar este eliminat de celulele T ale sistemului imunitar în stadiu foarte timpuriu.
Oamenii de știință au confirmat astfel că această descoperire ar putea deschide calea pentru o nouă generație de vaccinuri care vizează răspunsul celulelor T și ar putea produce o imunitate mult mai durabilă.
Sunt și specialiști care spun că vaccinurile cu ARNm funcționează foarte bine deoarece produc un răspuns puternic de neutralizare al anticorpilor. Vaccinul Pfizer s-a dovedit a fi mai eficient împotriva Covid decât vaccinul AstraZeneca/Oxford, deși acesta din urmă provoacă un răspuns mai puternic al celulelor T. Un vaccin cu celule T ar putea fi folosit însă pentru a completa alte inoculări, a spus el, deoarece vaccinurile cu celule T ar putea fi mai rezistente la mutațiile virusului.
„Anticorpii sunt foarte sensibili la mutații, în timp ce celulele T pot vedea multe alte părți ale virusului. Poate că acesta este un argument pentru vaccinurile cu celule T”.
Pentru administrarea noului vaccin care va intra în testele clinice, echipa Rademacher a optat pentru mici particule de aur acoperite cu peptide (bucăți de proteine) concepute pentru a genera răspunsul celulelor T în organism. Astfel, vaccinul va fi administrat sub forma unui plasture cutanat cât unghia degetului mare, prevăzut cu microace care fac injecția în câteva secunde.
Produsul poate rezista până la trei luni la temperatura camerei, spre deosebire de alte vaccinuri care trebuie păstrate în congelator sau frigider.
Dacă se va respecta calendarul obișnuit de testare și aprobare, vaccinul va fi disponibil abia în 2025, având în vedere că a dispărut urgența care a permis Pfizer și celorlalte trei companii să-și autorizeze vaccinurile ARNm și cu vector viral.
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect