Noul val al pandemiei de COVID se propagă mai repede decât anticipau autoritățile în urmă cu ceva vreme. Peste aproximativ o lună de zile, autoritățile estimează că vom avea 2.000 de cazuri zilnice.
Cele 1.000 de cazuri zilnice nu vor fi însă maximul acestui val, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID. Medicul Valeriu Gheorghiță a spus la Digi 24 că dacă inițial se estimau peste o lună de zile undeva la 1.600 de cazuri, noile proiecții indică aproximativ 2.000 de cazuri zilnice de infectări.
Vaccinarea este cea mai eficientă armă împotriva COVID, a mai subliniat Gheorghiță, cel care a mai adăugat că un procent foarte mare din numărul persoanelor testate pozitiv sunt infectate cu varianta Delta.
„Oamenii nu înțeleg beneficiile reale ale vaccinării și nu percep realitatea în care noi ne aflăm în momentul de față: suntem în plină pandemie, suntem la peste 1.000 de cazuri raportate în fiecare zi. Practic, persoanele care nu au niciun fel de imunitate, nici post-boală, nici post-vaccinare, au cel mai mare risc să se infecteze în perioada următoare.
La ce ne uităm acum este că în România, din păcate, vedem o mobilitate şi o interacţiune ridicată a persoanelor, care este combinată cu o respectare foarte scăzută a măsurilor de prevenţie. Tocmai de aceea, nu ne aşteptăm ca în perioada următoare evoluţia epidemiologică să fie mai bună, dimpotrivă, situaţia se va înrăutăţi pe fondul faptului că varianta Delta devine dominantă, inclusiv în ţara noastră.
Vedem că în ultimele trei luni varianta Delta a ajuns deja la o pondere de peste 20% din totalul variantelor virale de îngrijorare care au fost depistate în urma testelor de secvenţiere, iar în urma secvenţierilor efectuate săptămânal, peste 95-96% din teste sunt pozitive pentru varianta Delta.
Nu ne aşteptăm să avem o situaţie bună. De altfel, reevaluările predicţiei în ceea ce priveşte evoluţia epidemiologică în România ne arată că până la acest moment, creşterea numărului de cazuri a fost mai rapidă decât ceea ce noi ne aşteptam, ca atare, la jumătatea lunii septembrie ne aşteptăm să avem peste 2.000 de cazuri zilnice, în loc de 1.500-1600 cât estimam iniţial.
Această estimare este pe următoarele patru săptămâni, însă nu înseamnă că acesta va fi pragul maximal la care vom ajunge, este predicţia pe patru săptămâni pe care noi o putem face în momentul de faţă”, a precizat Valeriu Gheorghiţă la Digi 24.