Deși în rândul populației vaccinul Astra Zeneca nu s-a bucurat de o popularitate la fel de mare precum cea a Pfizer, se pare că singurul vaccin realizat prin metode clasice – pe baza unui alt virus dezactivat – dă și cele mai bune rezultate în privința imunității.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Andrei Baciu, a declarat într-un interviu pentru Libertatea că Astra Zeneca este cel mai eficient vaccin, după cum reiese din studiile realizate.
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților privind Vaccinarea, a răspuns întrebărilor referitoare la modul în care va continua vaccinarea în România. Cea mai importantă informație este cea referitoare la pornirea etapei a III-a, pe 15 martie, etapă în care se vor putea înscrie toți cei care vor dori să se imunizeze. Va fi și o restricție, pentru tinerii sub 16 ani, care nu se pot vaccina. De asemenea, cei între 16 ani și 18 ani se pot vaccina doar cu Pfizer, fiind singurul vaccin care a inclus în etapele de testare persoane cu acceastă vârstă.
Față de programările de până acum, care se făceau la date fixe, în etapa a III-a persoanele care doresc să se vaccineze se înscriu pe lista de așteptare. Ei vor putea vedea în sistem câte persoane sunt înaintea lor, pe listă, dar vor afla data doar când vor primi notificare prin email și SMS. „Pentru etapa a 3-a vom deschide 750 de centre care vor fi activate în funcție de cerere” mai spune secretarul de stat.
În ceea ce privește numărul de doze disponibile, Andrei Baciu spune că vor veni în martie 1.112.000 de doze de la Pfizer, 268.000 de doze de la Moderna și 1.250.000 milioane de la AstraZeneca, adică, în total, 2,6 milioane de doze. Alte doze vor fi aduse în aprilie.
Referitor la eficiența celor trei vaccinuri existente pe piață, secretarul de stat din Ministerul Sănătății a adus informații noi. „Tocmai am citit un studiu amplu făcut în Scoția privind eficiența față de formele grave ale COVID a serurilor Pfizer și AstraZeneca după administrarea primei doze. Studiul a cuprins o cohortă de 5,1 milioane de persoane vaccinate. Rezultatele sunt exact invers percepției actuale. Vaccinul AstraZeneca a arătat o eficiență de 95% față de formele grave ale bolii, iar Pfizer a arătat o protecție de 85%”.
Autoritățile din România speră să ajungă la un ritm de 100.000 de doze de vaccin injectate zilnic cetățenilor români, o creștere semnificativă de la 40.000 câte sunt administrate în acest moment.