0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

VIDEO Premieră medicală: un bărbat paralizat a reușit să meargă din nou cu ajutorul unui implant în măduvă

Cele mai citite

Un bărbat care paralizase în urma secționării măduvei spinării a reușit să meargă din nou după medicii i-au implantat electrozi care au reușit să recupereze funcția neurologică. Reușita aparține cercetătorilor din Elveția.
Intervenția de execepție a medicilor cercetători din Elveția a condus la recuperarea motorie a unui bărbat ce paralizase ca urmare a secționării complete a măduvei spinării, într-un accident. Rezultele cercetării au fost publicate în revista Nature Medicine, unde este descrisă complet întreaga procedură, potrivit BBC. Este pentru prima dată când o persoană care a rămas paralizată în urma secționării complete a măduvei poate să meargă din nou. Aceeași tehnologie a fost folosită de medici pentru recuperarea funcțiilor unui alt bărbat paralizat, care a putut astfel că aibă copii.
Michel Roccati a paralizat în urma unui accident de motocicletă, în urmă cu cinci ani, scrie BBC. După accident, Michel nu a mai putut să-și simtă picioarele absolut deloc, din cauza leziunilor grave ale măduvei.
Intervenția medicilor elvețieni a urmărit implantarea unor sonde electrice care au fost atașate chirurgical măduvei spinării, pentru a prelua funcțiile neurologice. Medicii au declarat că rezultatul cercetării nu reprezintă un tratament pentru astfel de afecțiuni severe, fiind o operațiune „prea complicată”, pentru a fi efectuată în medicina de zi cu zi. Ei au precizat însă că reprezintă „un pas major” în îmbunătățirea vieții.
Michel spune că acum poate merge singur, poate urca scările și poate duce o viață „aproape normală”. Însă la succes a contrbuit, se pare, și voința bărbatului, care a fost extrem de embițios să se recupereze, în urma accidentului. El nu a încetat nicio clipă să facă orice efort pentru a se recupera. Neurochirurgii au fost impresionați de viteza cu care Michel s-a recuperat după implantarea electrozilor și atașarea lor la fibrele de nervi.
„Avem nevoie de mai mulți pacienți pentru a demonstra că este o procedură sigură și că ea îmbunătățește semnificativ viața acestora. După aceea putem merge mai departe”, a declarat unul dintre medicii care au participat la operație.
Pentru a putea merge, un om are nevoia ca semnalul electric transmis de creier către musculatura picioarelor să ajungă nestingherit, iar răspunsul picioarelor să ajungă înapoi către creier. Odată lezată măduva spinării, sunt oprite complet sau parțial semnalele electrice nervoase, iar persoana își pierde capacitatea de a-și păstra echilibrul și de a merge. În cazurile extreme de paralizie, membrele devin inerte, fără să mai genereze durere sau să poată fi controlate.
În cazul lui Michel Roccati, măduva era secționată complet, astfel că semnalul electric era zero. Conexiunile realizate de medici au redeschis circuitele nervoase care trimit semnal către picioare. Michel poate seta prin intermediul unei aplicații mobile parametrii implantului, astfel încât să poată efectua diferite mișcări. El spune că poate face o serie de activități, chiar dacă se deplasează cu ajutorul unui cadru de ajutor.
Chiar și așa, persoanele cu implanturi în măduvă nu sunt vindecate și nu pot face decât mișcări limitate, care le permit însă să aibă o viață mai bună.
Medici spun că singurul tratament care ar putea rezolva problema leziunilor coloanei vertebrale va fi cel care va permite regenerarea nervilor, posibil cu ajutorul terapiilor cu celule stem. Implanturile ar putea să devină intervenții ajutătoare, în aceste terapii de regenerare.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect