-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

VIDEO/Protest al medicilor și asistentelor de la Psihiatrie, aflați în conflict cu managerul

Cele mai citite

 
La Spitalul de Psihiatrie din Sibiu a avut lor un protest spontan al medicilor, asistenților și al celorlalți angajați.  Principala lor nemulțumire este faptul că cei din conducerea spitalului urmează să le taie, în funcție de vechimea în muncă, din zilele de concediu. Aceste dispoziții sunt trecute în noile contracte colective de muncă, pe care angajații spitalului ar trebui să le semneze. Dacă managerul spitalului, Sebastian Stroia, consideră această măsură ca una firească, pe care legea o impune și care trebuie pusă în practică, angajații sunt de altă părere și nu vor să renunțe la aceste zile de concediu, considerându-le a fi dreptul lor. În urma protestului, atât angajații, cât și managerul spitalului au intrat într-o ședință prelungită, menită să rezolve această situație.
Încă de la primele ore ale dimineții holurile Spitalului de Psihiatrie din Sibiu erau pline de angajați nemulțumiți care au intrat în grevă spontană, după ce, în noul contract colectiv de muncă era trecută tăierea, în funcție de vechimea în muncă, a unor zile de concediu, de care, până în acest moment, angajații au beneficiat.
Astfel, celor cu o vechime între 1 și 5 ani, între 5 și 10 ani și celor cu peste 20 de ani vechime urmează să li se taie 2 zile de concediu, iar celor cu o vechime între 10 și 15 ani li se taie patru zile. În plus, se mai taie din zilele libere pentru situații speciale, cum ar fi nașterea unui copil, când angajații aveau cinci zile libere, iar de acum vor avea doar trei zile sau în cazul decesului unei rude de gradul I, când iar rămân cu trei zile de concediu, în loc de cinci. De asemenea, zile de concediu vor fi tăiate anumitor categorii de personal din zilele suplimentare pe care le aveau pentru condiții foarte grele de muncă.
În aceste condiții, sunt angajați care pot rămâne și fără 10 zile de concediu.
Conducerea spitalului vede această măsură ca fiind una necesară și care se impune. „Acest protest a avut loc pe fondul negocierii contractului colectiv de muncă, negăcieri care au început de câteva săptămâni. Astăzi a fost a cincea ședință de negociere. Din ce ne-au declarat angajații care au fost prezenți la protest, nemulțumirea lor se referă, în principal la zilele de concediu de odihnă, la faptul că în vechiul contract colectiv de muncă, cel care a expirat, erau prevăzute anumite zile de concediu de odihnă, pentru care, cel puțin la momentul de față, nu există temei legal”, spune managerul Sebastian Stroia.
În ceea ce privește soluția la care, prin aceste ședințe ar trebui să se ajungă, managerul spitalului spune că legea îi obligă să ia aceste măsuri, și că, în acest moment, se află în continuare în negocieri.
„Cel puțin la momentul de față nu există temei legal de acordare a acestor zile, prin urmare în proiectul de contract colectiv de muncă pe care l-am argumentat părților invitate la negociere am procedat la corectarea acelor zile și alinierea acestora cu prevederile legale în vigoare. […] Avem obligația ca și angajator, obligație prevăzută și de legea dialogului social de a nu acorda drepturi care depășesc legalul, pentru că asta este o asumare fără acoperire și din partea noastră și nu putem face asta. Noi încă suntem în negocieri, problemele cu zilele de concediu le-am pus deoparte și apoi o să reluăm și ei (n.r. angajații) știu foarte bine asta și faptul că acest protestcare a plecat ca fiind spontan, noi ne-am dat seama că nu a fost așa, pentru că existau informații încă de ieri, că va avea loc ca o formă de presiune”, mai spune managerul.
La ora publicării articolului, încă nu se știe dacă anagajații spitalului și manageriatul au ajuns la un numitor comun.
Divergențe mai vechi între angajați și managerul Spitalului de Psihiatrie
Dincolo de protestul spontan care a avut loc astăzi la Spitalul de Psihiatrie, problemele între angajați și manager par să fie mai vechi. În luna aprilie a anului trecut, a fost un alt protest al angajaților, de această dată pentru că nu și-au primit banii  de Paște, iar sporurile le-au fost tăiate de la 75% la 50 la sută.
„Nu se rezolvă nimic. Suntem foarte puțini angajați. Efectiv pe secție suntem câte doi trei oameni la 30 de pacienți care sunt închiși cu cheia, pentru că sunt periculoși și violenți. La cronici avem un singur asistent pe noapte la 50 de pacienți. Până acum doar ni s-a tăiat, de la sporuri și până la zile de concediu”, spun angajații.
Și de această dată, managerul este de altă părere. Sebastian Stroia spune că Spitalul de Pediatrie are aproximativ 500 de angajați și că numărul lor se situează undeva la mijlocului impus de lege.
„Personalul se află în limitele prevăzute de normativ. Aceste limite sunt prevăzute de un minim și un maxim și noi ne aflăm undeva în jur de mediu. De exemplu la asistenți legea prevede între 12 și 24 de paturi pentru un anhajat, noi suntem undeva la 16, 17 paturi, ca să vă faceți o idee”, spune Stroia.
Ședințele de negociere vor continua, iar într-un final, managerul spitalului promite o informare cu privire la deciziile luate pentru noul contract colectiv de muncă.



 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect