Corpul uman este extrem de vulnerabil, atunci când vine vorba despre microorganismele care îl pot ataca. Virusurile sunt printre cele mai perfide vietăți care ne pot pune în pericol sănătatea. Chiar dacă sistemul nostru imunitar știe să lupte cu acestea, există numeroase cazuri în care acțiunea este una lentă, ascunsă și care provoacă distrugeri însemnate în tăcere.
Hepatita C este o boală perfidă, pentru că nu doare și simptomele nu îngrijorează prea mult persoanele, singurul semn întâlnit adesea fiind oboseala. Virusul se transmite prin sânge și echipamentele medicale nesterilizate și apoi acționează în interior, până la forme grave ale bolii.
Director al Institutului Național de Boli Infecțioase, Adrian Streinu, spune că Hepatita C este o boală care de cele mai multe ori nu are simptome, dar este întâlnită la tot mai multe persoane.
”Peste 80% nu au nici cel mai mic simptom. Poate sunt puţin obosiţi, dar dau vina pe slujbă. După, urmează o perioadă de latență, în care virusul lucrează, își face treaba. Această perioadă poate dura și 30 de ani” a explicat Adrian Streinu Cercel pentru Antena 3.
Hepatita înseamnă inflamația ficatului, iar când acesta este iritat, funcția sa este afectată. Hepatita de tip C variază de la îmbolnăvire ușoară (care durează câteva săptămâni), la îmbolnăvire severă, pe viață. Aproximativ 75-85% dintre persoanele care se infectează cu virusul hepatitei C vor dezvolta infecție cronica. Hepatita C cronică poate fi o boală severă care determină probleme de sănătate pe termen lung, cum sunt deteriorarea ficatului, insuficiența hepatică, cancerul hepatic sau chiar decesul.
Simptomele hepatitei C:
- Retenția de lichid la nivelul abdomenului (ascita), la nivelul picioarelor sau a întregului organism
- Icter persistent
- Oboseală, tulburări ale somnului
- Mâncărimi ale pielii (prurit)
- Scăderea apetitului, pierderea în greutate
- Vărsături cu sânge
- Tulburări ale stării de conștiență, confuzie, letargie, halucinații – în stadiile avansate ale cirozei decompensate (encefalopatia hepatică)
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, România are termen ca pâbă în anul 2030 să elimine hepatita C. Este recomandat ca fiecare persoană să își facă analize de sânge care îndică orice semn de boală.