21 de sibieni s-au intoxicat cu ciuperci la sfârșitul săptămânii trecute. La Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Sibiu s-au prezentat 15 persoane, dintre care 9 adulți și 6 copii, iar la Mediaș, alte 6 persoane, dintre care 2 adulți și 4 copii. Nu s-au înregistrat decese, însă mai multe persoane au ajuns în comă la spital, în prezent starea lor fiind stabilă.
Medicii Direcției de Sănătate Publică Sibiu le atrag atenția sibienilor să nu consume decât ciuperci din comerț, care să aibă certificate de calitate și fitosanitare care atestă faptul că sunt comestibile. În mod special se recomandă prudență maximă în cazul consumului ciupercilor de către copii, mai ales la cei cu vârste cuprinse între 1 și 5 ani, din cauza gravității formelor de intoxicație care pot apărea la aceste vârste și ratei mari de mortalitate.
Potrivit medicilor, ciupercile au suferit în ultimii ani mutații genetice, iar numărul speciilor de ciuperci otrăvitoare a ajuns la 50, astfel încât nici măcar cunoscătorii nu mai pot face foarte bine diferențierea.
Simptomele intoxicatiei cu ciuperci sunt variate, în funcţie de tipul şi cantitatea ciupercilor consumate.
„ Primele manifestări apar uneori la 15-30 de minute până la 1-2 ore de la momentul consumului şi constau în : tulburări nervoase, furnicături ale membrelor, convulsii, halucinaţii, salivaţie abundentă, lăcrimare, dureri abdominale, scăderea frecvenţei cardiace, tegumente umede. În alte cazuri, semnele apar după cel puţin 12 ore de la consumul acestora şi se manifestă prin: greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afectare hepatică, hipoglicemie, putând merge până la comă şi deces.”, se arată într-un comunicat transmis de DSP.