În cazul unui cutremur major, zeci de spitale din țara noastră ar suferi avarii majore, sau chiar s-ar prăbuși.
Conform unei situații provizorii a Ministerul Sănătății privind unităților sanitare cu risc seismic, 75 sunt încadrate în clasa de risc 1 și 2 și s-ar face una cu pământul, iar alte 60 ar suferi avarii majore.
Cu toate acestea, în ultimii nouă ani, Ministerul Sănătății a direcţionat 75% dintre fondurile investite către aparatură medicală, nu către reabilitarea imobilelor, potrivit News Week.
Un raport al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă arată că, în cazul unui cutremur asemănător celui din ’77, unul din trei spitale s-ar prăbuşi.
Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor, precizează că atât medicii cât și pacienții își doresc să fie în siguranță, însă în cazul unui cutremur este dificil pentru toată lumea să-și păstreze calmul.
„E foarte ușor să recomanzi oamenilor «fiți calmi», dar e greu să controlezi emoțiile când pământul se zguduie”, spune președintele CMR, care subliniază că în țările civilizate, clădirile mai vechi de 50 de ani sunt demolate, dar în România sunt spitale care funcționează în clădiri mai vechi de 100 de ani.