3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Ziua Mondială a Sănătății Mintale. Psihologul Radu Vulcu: „Trebuie să avem grijă de mintea noastră”

Cele mai citite

Ziua Mondială a Sănătății Mintale este o ocazie importantă pentru a reflecta asupra sănătății noastre psihice și asupra modului în care putem primi ajutor.

Persoanele care se confruntă cu dificultăți emoționale sau tulburări psihice pot beneficia de sprijinul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu, unde există specialiști capabili să ajute atât adulți, cât și copii.

Printre acești specialiști se numără și psihologul Radu Vulcu, doctor în psihologie și psiholog clinician principal la Centrul de Sănătate Mintală Adulți al Spitalului „Dr. Gheorghe Preda”. Cu ocazia acestei zile, el a împărtășit câteva sfaturi esențiale pentru a menține o stare de sănătate mintală bună:

  1. Să învățăm cum să avem grijă în fiecare zi, de ceea ce înseamnă să ne simțim siguri. 
  1. Să avem acea stabilitate emoțională. 
  1. Să avem acea capacitate de a înțelege lucrurile care ni se întâmplă, pe care le trăim. 
  1. Să avem acea putere de a acționa în lucrurile pe care ni le propunem, în obiectivele noastre, cu resursele pe care le avem. 
  1. Să învățăm să ne înțelegem pe noi înșine, să ne cunoaștem pe noi. 
  1. Să învățăm care este trecutul nostru, să știm despre el, pentru că multe din conflictele, problemele, dinamicile familiale prin care am traversat, pot fi astăzi cauza unor probleme sau tulburări din zona sănătății mintale. 
  1. Să avem curajul și puterea să cerem ajutor. 
  1. Să mergem la oamenii care sunt calificați, specialiștii din domeniul sănătății mintale, psihiatri, neuropsihiatri, psihologi clinicieni, psihoterapeuți, asistenți sociali, psihopedagogi, echipe multidisciplinare. 
  1. Să învățăm să avem o atitudine de deschidere față de tot ceea ce înseamnă grija și empatia față de cei din jur, care traversează probleme de sănătate mintală. 
  1. Să învățăm să fim mai autentici cu noi înșine, mai autentici în relație cu ceilalți. 

„Acest concept de sănătate mintală se bazează pe trei vectori sau pe trei piloni, cum ar fi: sentimentul de siguranță sau de securitate emoțională, avem sentimentul de înțelegere sau de insight și capacitatea noastră de a acționa. Aceste trei elemente care stau la baza sănătății mintale sunt elemente care se formează și se dezvoltă de-a lungul vieții noastre cu ajutorul familiei, educației, școlii, prietenilor, locului de muncă și de aceea este important să învățăm cum să avem grijă în fiecare zi de ceea ce înseamnă să ne simțim siguri, să avem acea stabilitate emoțională, să avem acea capacitate de a înțelege lucrurile care ni se întâmplă, pe care le trăim și de a avea acea putere de a acționa în lucrurile pe care ni le propunem, în obiectivele noastre, cu resursele pe care uneori le avem manifeste, alteori se află într-un plan mai latent și e nevoie să învățăm cum să ni le activăm.” 

Primul sfat ar fi să învățăm să ne înțelegem pe noi înșine, să ne cunoaștem pe noi, să învățăm care este trecutul nostru, să știm despre el, pentru că multe din conflictele, problemele, dinamicile familiale prin care am traversat pot fi astăzi cauza unor probleme sau tulburări din zona sănătății mintale. Să avem curajul și puterea să cerem ajutor, să mergem la oamenii care sunt calificați, specialiștii din domeniul sănătății mintale, psihiatri, neuropsihiatri, psihologi clinicieni, psihoterapeuți, asistenți sociali, psihopedagogi, echipe multidisciplinare care au abilitățile, competențele, care au instrumentele să se ocupe de cei care sunt cu tulburări psihice, cu tulburări mintal. Să avem puterea de a învăța să avem o atitudine internă de deschidere față de tot ceea ce înseamnă grija și empatia față de cei din jur, care traversează probleme de sănătate mintală, care au disfuncționalități în zona aceasta de a reuși să promovăm planuri sau proiecte, să punem noi înșine, cu ajutorul autorităților, cu ajutorul comunității lor, planuri de anti stigmă și. de a învăța cumva să fim mai autentici cu noi înșine, de a fi mai autentici în relație cu ceilalți, de a avea suficientă compasiune, de a pune umărul și de a ajuta pe cei care au nevoie, în anumite momente ale vieții lor, de sprijin medical psihiatric”, spune psihologul Radu Vulcu. 

Potrivit specialistului Radu Vulcu, cea mai sănătoasă atitudine față de cei care au probleme de sănătate mintală, este să fim „fără prejudecăți, fără critică, să-i ajutăm pentru că, în același timp, ne ajutăm pe noi înșine. Când traversăm perioade dificile, avem nevoie de suport și de sprijin din partea celorlalți.” 

Radu Vulcu, doctor în psihologie, psiholog clinician principal la Centrul de Sănătate Mintală Adulți al Spitalului Clnic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu, cu 30 ani de experiență, psihoterapeut supervizor ne îndeamnă să avem speranță și să apelăm la ajutorul specialiștilor dacă avem probleme, pentru că „există rezolvare pentru problemele psihice”. 

„Există rezolvare pentru problemele psihice, există tratamente atât medicamentoase, cât și psihologice, există specialiști care se ocupă de aceste lucruri, chiar dacă unele din tulburările psihice severe, cum ar fi schizofrenia sau depresia severă sau o tulburare afectivă bipolară nu se vindecă, ele pot fi tratate și oamenii pot ajunge la un nivel de funcționalitate și la un stil de viață care pot să le asigure o bună calitate a vieții”, a concluzionat psihologul Radu Vulcu. 

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect