O persoană care a avut varicelă va purta pentru totdeauna în corp virusul care a generat această boală, iar în anumite perioade, când imunitatea organimsmului este mai scăzută, acesta poate genera erupții dureroase pe piele, numite zona zoster. Într-o primă fază, pe anumite porțiuni ale pielii apar vezicule pline cu lichid, dispuse ca un ciorchine, simptomele asociate fiind mâncărimea, furnicăturile, sentimentul de arsură și durerea. Medicii atrag atenția ca bolnavii să se prezinte cât mai repede la control, pentru a primi tratament corespunzător, care să le grăbească vindecarea și să le atenueze durerile. Doctor Victoria Bîrluțiu, medic primar Boli Infecțioase, în cadrul Spitalului Județean Sibiu, oferă mai multe informații despre această afecțiune.
Ce este zona zoster ?
Zona zoster sau herpes zoster, este produs de reactivarea virusului varicelo-zosterian, după zeci de ani de la episodul de varicelă sau în termeni populari, a“ vărsatului de vânt” după care virusul rămâne cantonat toată viața în organism, producând la vârste înaintate această boală, pe fondul scăderii apărării organismului.
Ce suprafață a corpului poate ocupa de obicei ( ca dimensiune) și în ce zone apare?
De cele mai multe ori, zona zoster este limitată la nivelul spațiilor dintre 2 coaste, pe jumătate de torace, însă poate cuprinde o suprafață mai mare, pe mai multe spații intercostale, de aceeași parte, fără să depășească coloana vertebrală la spate sau sternul. O altă localizare frecvent este la nivelul feței, ocupând de asemenea, ochiul, obrazul, uneori urechea și jumătate din cavitatea bucală- limbă, gingie, precum și pielea capului de aceeași parte. Zona zoster poate să apară oriunde pe tegument: la nivelul gâtului, a unui braț, la nivelul abdomenului, picioarelor. Sunt însă și situații în care, pe lângă zona zoster bine delimitată, apar vezicule care cuprind tot corpul, așa-numita zona generalizată, expresie a scăderii importante a imunității organismului.
Prin ce se poate diferenția această boală de alte tipuri de erupții pe piele ?
Așa cum am specificat, zona zoster este limitată la o jumătate de corp, față etc, comparativ cu alte erupții care nu au o asemenea dispoziție, veziculele sunt grupate ca într-un buchet, sunt precedate de durere în zona respectivă, cu 2-3 zile anterior, fiind etichetate ca o nevralgie. Evoluția lor este lentă spre formare de cruste, cu vindecare în 3 săptămâni, dacă nu se rup și se infectează.
Este contagioasă?
Pentru că vorbim de o infecție produsă de un virus, zona zoster poate fi sursa de infecție pentru cei care nu au avut varicelă, mai ales în prima zi de boală, prin contactul cu pielea acestor pacienți. Așa se explică apariția varicelei la nepoți, după ce bunicii au prezentat zona zoster în urmă cu 2 săptămâni, de exemplu.
Ce tip de îngrijire necesită zona afectată, sunt permise dușurile peste bășici?
Dacă veziculele sau bășicile, cum le numim popular, sunt mari, se pot sparge ușor, se pot infecta cu vindecarea ulterior întârziată sau pot produce infecții ale pielii- erizipel, sau ale sângelui- sepsis. Nu se recomandă îmbăierea generală până la formarea crustelor și eliminarea lor. Local se preferă administrarea de pudră mentolată, care grăbește vindecarea.
Care este durata medie în care apare zona zoster?
Zona zoster apare mai ales la persoane cu vârste peste 65 ani, dar este posibil să apară și la copiii preșcolari sau la tineri, la persoane cu boli hematologice, infecție HIV etc.
Există tratamente care grăbesc vindecarea?
Există medicamente specifice pentru virusul varicelozosterian, antivirale, ca de exemplu aciclovir, valaciclovir, famciclovir etc. Ce este important, să începem tratamentul in primele 3 zile de la debut ca să putem grăbi vindecarea și să reducem durerea care acompaniază erupția, aceasta fiind cea mai mare problemă cu care se confruntă pacientul. Tratamentul început mai târziu, din nefericire nu aduce ameliorarea durerii, care poate persista chiar și 3-6 luni. Fac apel la populație să se adreseze in primele 3 zile la medic pentru tratamentul specific și vă mulțumesc pentru alegerea acestei teme și a întrebării pe care mi-ați pus-o.
La cine poate apărea această afecțiune?
La oricine, după trecerea prin varicelă, pe fondul scăderii imunității, chiar și de scurtă durată- de exemplu, trecerea printr-o pneumonie, insolație, traumatism local, sesiune în studenție, dar și în situația prezenței unei boli grave, cancer sau boli hematolgice, pacienți cu boli reumatologice, tratați cu cortizon, pacienți cu infecție HIV etc.
Există anumite categorii mai predispuse spre îmbolnăvirea cu zona zoster?
După cum am menționat, persoanele cu imunitate compromisă pot face forme severe de boală, diseminate, complicate cu meningite, encefalite, hepatite, etc.
Care este frecvența acestei boli în rândul populației – vă rog să dați și o medie anuală pentru Spitalul Județean Sibiu?
Aproximativ 8 din 1000 de persoane prezintă un episod de zona zoster, mai frecvent la grupurile menționate legate de prăbușirea imunității. Cazurile care se internează în spitalul nostru, sunt aproximativ 50-60/an, o parte sunt spitalizați în alte servicii medicale, iar alte cazuri nu se adresează medicului specialist; apreciez că numărul real este de 2-3 ori mai mare.
Zona zoster se poate face de mai multe ori de-a lungul vieții?
Da, sunt persoane care pot repeta episodul de herpes zoster, 1-5% dintre pacienți prezentând al doilea și chiar al treilea episod, mai ales la vârsta a treia.
Ce se întâmplă dacă această afecțiune apare la o femeie însărcinată, afectează dezvoltarea bebelușului?
Dacă zona zoster se produce în primele 12 săptămâni de sarcină, sunt posibile malformații sau avort spontan. În colaborare cu medicul ginecolog se monitorizează si se decide riscul asupra sarcinii în mod individual.
La ce complicații poate duce zona zoster?
Sumarizând, complicațiile sunt locale – infecții ale pielii, erizipel sau generale-infecții severe ale sângelui, alteori encefalite, meningite, pneumonii, hepatite, la pacienții care prezintă o altă boală care reduce imunitatea.
Cum poate fi prevenită zona zoster?
A fost fabricat un vaccin, Zostawax, care poate reduce riscul de apariție a zoster, rata de protecție fiind însă doar de aproximativ 50-60%. Din nefericire, nu este disponibil în România.