12.3 C
Sibiu
duminică, mai 19, 2024

A.L.E.G. să nu fiu victimă

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G. este o organizație neguvernamentală activă din 2004 în domeniul prevenirii și combaterii violenței şi promovării egalității de gen. Își desfăsoară principala activitate pe plan local, în județul Sibiu, dar este totodată reprezentanta României în rețeaua europeană WAVE – Women Against Violence Europe și membră ai rețelei ASTRA privind sănătatea reproducerii. A.L.E.G. face demersuri și pentru îmbunătățiri legislative la nivel național: a făcut parte din grupul de elaborare a „Strategiei naționale pentru prevenirea şi combaterea violenței în familie”, adoptată de guvern în noiembrie 2012. Pentru perseverența în combaterea violenței de gen, fondatoarea organizației Camelia Proca a obținut luna trecuta trofeul Femeia Anului oferit de Revista Avantaje.

Publicitate

Publicitate

Pentru a înţelege mai bine cu ce se ocupă asociaţia A.L.E.G. începem cu o poveste. Ioana, mama a doi copii, a reușit să sune pe ascuns la Centrul de Consiliere pentru victimele violenței de la asociația A.L.E.G. despre care a aflat în urma unui afiș. La prima ședință de consiliere povestește că viața ei de acasă este un calvar:  este adesea ameninţată și lovită, iar violul face parte din viața ei de zi cu zi pentru că soțul nu ține niciodată cont de voința ei, spunându-i că e datoria ei de soție.  În perioadele de calm, când ea se plânge că așa nu se mai poate, el o șantajeză, iar ea speră că se va schimba. „Dacă ții la familie și la copii, rabzi, ce să faci” spune ea, ca un ecou al vorbelor lui.  Întrebată dacă soțul e violent și cu copiii spune: „De obicei nu se lua de copii, dar băiatul a început să-mi ia apărarea și atunci îl împinge jos și îl lovește cu pumnii și picioarele”. Ioana povestește că banii sunt ceea ce o împiedică în primul rând să plece. Nu crede că și-ar putea crește copiii singură. La o ședință următoare, discută  despre veniturile și cheltuielile obișnuite ale familiei, și povestește că au ajuns să vândă o maşină şi un apartament ca să acopere datoriile din jocuri de noroc. În urma unui calcul la rece, Ioana ajunge la concluzia că, de fapt s-ar putea descurca şi singură. Vrea să fie ajutată să discute și cu copiii pentru a vedea care e reacția lor la ideea separării dintre părinți.

Publicitate

A.L.E.G., scut social pentru femei şi copii

Toate femeile care contactează serviciul de consiliere al asociației A.L.E.G primesc informații cu privire la problematica violenței și drepturile lor, li se explică legea și procedurile legale, află despre serviciile de care pot beneficia și despre efectele violenței care le face să piardă încrederea în forțele proprii. ”Noi nu decidem în locul lor ce să facă și nu le judecăm dacă se răzgândesc. Atunci când sunt hotărâte sau nevoite să acționeze, le oferim îndrumare și opțiunea de a le însoți pe parcursul demersurilor, fie că e vorba de divorț, găsirea unui loc într-un adăpost, sau solicitarea unui ordin de protecție” spune Eniko Gall, psihologul de la A.L.E.G.. Cu fiecare beneficiară se stabilește un plan de siguranță și se face o evaluare a gradului de pericol la care este supusă. Dacă pericolul este crescut se recomandă solicitarea unui ordin de protecție prin judecătorie, măsură introdusă în lege anul trecut, prin care agresorul poate fi evacuat din locuință temporar și restricționat să nu intre în contact cu victima. Orice copil care asistă la violență repetată între părinți are de suferit efecte pe termen lung. Asociația oferă consiliere și pentru copii, urmărind ca modelul violent să nu fie preluat mai departe, iar copilul să nu ajungă mai târziu și el în postura de agresor sau victimă. De consiliere și terapie psihologică pot beneficia și victimele agresiunilor sexuale, hărțuirii sau traficului de persoane. Anul trecut, centrul de consiliere a fost modernizat cu sprijinul asociației Deutsche Wirtshschaftsclub Siebenbürgen. Serviciul de consiliere A.L.E.G. este un serviciu social acreditat de Ministerul Muncii, iar consilirea este gratuită. 

Proiecte educative şi europene 

Organizația este foarte activă și în proiecte educative și de informare pentru prevenirea violenței de gen, adresate în special tinerilor pentru a schimba normele sociale care fac acceptabilă violența. Acțiuni consacrate sunt Festivalul Egalității de Gen, Martorele Tăcute, la care se adaugă sesiuni educative în scoli, tabere educative și campanii de informare în zonele rurale. În 2013 – 2014 A.L.E.G. va derula un proiect european ce abordează problema toleranței la violență în mediile online, printr-un proiect de prevenire adresat liceenilor: ”LOG IN”. De asemenea, în 2013, A.L.E.G. participă într-un proiect pentru urgentarea implementării ordinului de protecție pentru victimele violenței în familie. În acest proiect, a fost publicat un prim studiu din care reiese că la nivel național 1007 persoane au depus solicitări pentru obținerea unui ordin de protecție in 2012 (94% femei) problema cea mai gravă fiind durata lungă necesară în instanță pentru emiterea ordinului (de la 5 zile la 197 de zile), deși legea prevede ca ordinul să poată fi emis și în aceeași zi în situații de urgență. Proiectul face acum presiuni pentru scurtarea acestor termene și urmează să monitorizeze felul cum Politia asigură punerea în aplicare a ordinelor.

 

Pentru derularea tuturor activităților organizația se auto-finanțează prin proiecte, donații și sponsorizări. Puteți contribui la asigurarea continuității serviciilor furnizate de A.L.E.G. direcționând 2% din impozitul pe venit, prin completarea declarației 200 sau 230 cu următoarele date:

Denumire: Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen 

CUI: 16717410, cont bancar: RO61RNCB0227036050490001

Detalii pe www.aleg-romania.eu 

Date de contact: 0753 893 531;  0369 801808

 

 

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Cutremur produs sâmbătă seara în România

Un cutremur cu magnitudinea 2,9 s-a produs sâmbătă seara în România, la ora 20:20, anunță Institutul pentru Fizica Pământului.Seismul...

Locuri de muncă

spot_img

Știri pe același subiect